Román ellenzéki vezető: kicsi az esélye a kormánybuktatási kísérlet sikerének

Román ellenzéki vezető: kicsi az esélye a kormánybuktatási kísérlet sikerének
Vasile Blaga, a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint kicsi az esélye annak, hogy sikeres legyen a Victor Ponta kormányának megbuktatására irányuló kísérletük azon a parlamenti szavazáson, amelyen az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványról fog szavazni a bukaresti parlament.

A voksolásra várhatóan pénteken kerül sor. Blaga a Mediafax hírügynökség által szerdán idézett egyik interjúban kifejtette, hogy a parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve kicsi az esélye annak, hogy a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, és ezzel megbuktassa a Ponta-kormányt, de bíznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és annak kisebb koalíciós partnere, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) honatyáinak “választókkal szembeni jóhiszeműségében”.
“Ha a parlamenti erőviszonyokat vesszük figyelembe, akkor azt mondanám, hogy nincs sok esélyünk, másrészt bízunk egyes kormánypárti politikusok választókkal szembeni jóhiszeműségében” – mondta Blaga, aki abban is bízik, hogy független honatyák és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói is támogatni fogják a kormány megbuktatását.
A szövetség több politikusa korábban nehezményezte, hogy a liberálisok nem egyeztettek velük, hogy miről szóljon a bizalmatlansági indítvány szövege, és nem tartották valószínűnek, hogy a külföldön élő román állampolgárok levél útján való szavazásáról szóló indítványt az RMDSZ támogatni fogja.
A Digi24 hírtelevízió szerint az ellenzéknek még több mint száz szavazata hiányzik a kormány megbuktatásához, és péntekig tárgyalásokat folytatnak, hogy minél több honatyát a maguk oldalára állítsanak.
A román képviselőház kedden elutasította a korrupcióellenes ügyészségnek azt a kérését, hogy Victor Ponta miniszterelnöki ellen vizsgálatot indítson egy korrupciós ügyben. Ez a szavazat is megerősítette, hogy Ponta mögött stabil kormánykoalíciós többség áll.