Román civil szervezetek a “homofób, nőgyűlölő és rasszista” Becali parlamenti jelölése ellen

Gigi Becali
Gigi Becali
Gigi Becali román üzletember jelölése ellen emelte fel szavát Romániában tucatnyi civil szervezet, amelyek azzal a kéréssel fordultak kedden a román kormányzó Szociál-liberális Szövetséghez (USL), vizsgálja felül Becali jelölését a decemberi romániai parlamenti választásokon.

 

Az USL-t a román liberálisok, a szociáldemokraták és a konzervatívok alkotják. Becalit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fogadta be jelöltjei közé, amit az USL másik két pártja is elfogadott.

A romániai diszkriminációellenes koalíció név alatt tömörülő civil szervezetek szerint Becali jelölése a decemberi választásokon “mérgező” a romániai demokrácia számára. Szerintük elfogadhatatlan, hogy egy olyan személy, mint Becali, bekerüljön a bukaresti parlamentbe. Felidézik, hogy az utóbbi években rendszerint nőgyűlölő, homofób és rasszista kijelentéseket tett, nyíltan semmibe vette az állami intézményeket.

A civil szervezetek üdvözlik, hogy Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke néhány nappal ezelőtt elítélte közleményben az Asztalos Csaba, a román diszkriminációellenes tanács elnöke elleni megfélemlítési kísérleteket, amelyek az után történtek, hogy Becali Asztalos leváltását követelte. Úgy vélik, elfogadhatatlan, hogy rögtön ez után befogadták a képviselőjelöltek közé Becalit, szerintük ez a döntés hitelteleníti Ponta korábbi állásfoglalását.

A futballmecénás üzletember és Asztalos azt követően szólalkoztak össze, hogy Becalit és az általa finanszírozott Steaua futballklubot elmarasztalta az Asztalos által vezetett tanács amiatt, hogy a Steaua meccsein a szurkolók rasszista jelszavakat skandálnak.

Kedden Bukarestben ülésezett az Európai Parlament liberális frakciója. Ebből az alkalomból román újságírók Guy Verhofstadtot, a liberálisok EP-frakcióvezetőjét is megkérdezték Becaliról. A politikus kijelentette, hogy az üzletembert “kissé meg kell nevelni” az európai értékek alapján. Graham Watson, az EP liberális frakciójának volt vezetője úgy véli, hogy “néha szükség van kompromisszumra a politikában”.

Becali jelenleg európai parlamenti képviselő.

Címkék: , ,