Román bűnözői terror Rómában!

Román bűnözői terror Rómában!
Romániából érkezett bűnözők rivalizáló bandái valóságos háborút vívnak egymással Róma utcáin: legutóbb csütörtökön, az olasz főváros egyik elővárosában volt köztük lövöldözés. (video)

Egy ember meghalt, egy másik megsebesült a bűnözők egymás közti leszámolásában. Az év eleje óta összesen 3557 embert vettek őrizetbe az örök városban, ezek 75 százaléka román állampolgár. Walter Veltroni római polgármester nagyon kemény intézkedéseket követel a belügyminisztériumtól a közbiztonságot súlyosan veszélyeztető bűnözési hullám ellen. Szeretné elérni annak a szabálynak a módosítását, amelynek értelmében európai uniós tagállam polgárait nem lehet kiutasítani, ha nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra. Veltroni szerint ki kell terjeszteni a kiutasítás lehetőségét az erőszakos bűncselekmények elkövetőire is. A polgármester  több nyilatkozatában követelte, hogy Románia “vállaljon felelősséget állampolgáraiért”.  A jobboldali pártok általában támogatják Veltroni követeléseit.  ”Vessünk véget Rómában a vadnyugati állapotoknak” – mondta erről a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) egyik parlamenti képviselője a minap olasz újságíróknak.

Egyes becslések szerint most, hogy Románia csatlakozott az EU-hoz, jó néhány évig évente 60 ezer román állampolgár Olaszországba való kivándorlása várható. Már most is minden tizedik román család kap rendszeres pénzátutalásokat nyugat-európai országokban, elsősorban Olaszországban dolgozó tagjaitól. A nyugati EU-tagállamokban szerencsét próbáló román állampolgárok túlnyomó többsége Olaszországot részesíti előnyben a nyelvrokonság és a kellemes klíma miatt. Az Olaszországban élő román állampolgárok szövetségének adata szerint jelenleg másfél millió román állampolgár dolgozik Itáliában, a nők leginkább háztartási kisegítőként, a férfiak főleg a mezőgazdaságban vagy az építőiparban. Ezek közül becslések szerint legfeljebb 300 ezernek van munkavállalási engedélye.