Román Btk.-módosítás – A romániai lapok a kormány stabil pozíciójáról és a lankadó tüntetésekről írtak

Román Btk.-módosítás – A romániai lapok a kormány stabil pozíciójáról és a lankadó tüntetésekről írtak
A romániai lapok szerint kicsi az esélye annak, hogy a jelenlegi bukaresti kormány vagy a parlamenti többség megváltozzon, szerintük a kormányellenes tüntetőknek lesz fontos szerepük abban, hogy a kormány a továbbiakban ne éljen vissza hatalmával.

A román sajtó csütörtökön, egy nappal azt követően cikkezett erről, hogy a bukaresti parlament elutasította az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet azért terjesztettek be a kormány ellen, mert az sürgősségi rendelettel módosította január 31-én a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást.
A Romania libera című bukaresti napilap vezércikkírója azt jósolja, hogy hatalmon fog maradni a következő négy évben a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), mert Klaus Iohannis államelnöknek sem érdeke előrehozott választást kiprovokálni. A cikkíró szerint az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) is “megreformálatlan”, és tele van hitelét vesztett politikussal, ezért Iohannisnak nem marad más hátra, mint minél több konfliktust előidézni a PSD elnöke és Sorin Grindeanu kormányfő között, és abban reménykedni, hogy a PSD továbbra is felbosszantja döntéseivel az embereket, ugyanis Iohannisnak csak így lesz esélye második mandátumot nyerni a 2019-es elnökválasztáson.
A kormánnyal szemben kritikus Hotnews.ro hírportál vezércikkírója úgy véli, hogy amennyiben a kormány ellen tüntetők lelkesedése lankadni fog, és feladják a küzdelmet, akkor hosszú távon veszítenek, mert a kormánypárti politikusok nyugalomra intő felhívásai csak azoknak a tolvaj politikusoknak kedveznek, akik előidézték a mostani helyzetet.
A Krónika című erdélyi napilap kommentátora azt fájlalja, hogy az erdélyi magyarok nem vettek részt nagyobb létszámban a tüntetéseken, s úgy véli, ezzel az erdélyi magyar közösség elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy megmutassa a román társadalomnak: nemcsak a kisebbségi jogok tiszteletben tartásáért képes kiállni, hanem a hazai társadalom általános problémái is foglalkoztatják.
A Szabadság című kolozsvári napilap vezércikkírója szerint nem a kormány menesztése, hanem egy új parlamenti többség kialakítása jelentheti a kimozdulást a jelenlegi patthelyzetből, de erre kevés esély mutatkozik addig, amíg a Calin Popescu Tariceanu vezette szabadelvű ALDE nem hajlandó leválni a PSD-ről.
A Népújság című marosvásárhelyi napilap újságírója szerint – miután a kormányt nem sikerült leváltani – a parlamenten a sor, hogy példásan megmutassa, hogyan kell közvitát szervezni a büntető törvénykönyv módosításáról.
A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap vezércikkírója a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) az ellenzéki bizalmatlansági indítvány esetében kialakított tartózkodó álláspontját bírálta. Megállapította: egyik oldalon semmi nincs, a másikon egy (…) demokratikus játékszabályokat könnyedén felrúgó hatalom áll, és az RMDSZ szorult helyzetében ez utóbbit választotta, pedig úgy tűnik, így is keveset nyerhet, ráadásul elveszítheti maradék hitelét is.

(MTI)