Román Btk-módosítás – A román hírszerzés figyelmeztetett rá, hogy meg akarják zavarni a bukaresti tüntetést

Román Btk-módosítás – A román hírszerzés figyelmeztetett rá, hogy meg akarják zavarni a bukaresti tüntetést
© epa05765699 A masked protestor runs from the smoke of tear gas during a protest rally in front of government headquarters in Bucharest, Romania, early 02 February 2017. Up to 100,000 people gathered peacefully in front of the government building and blocked the city traffic to protest against a government bill, that passed through during a government session on the evening of 31 January, as a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years. According to media reports, the protests took a violent turn when a few hundred allegedly soccer supporters provoked riot police with stones, flares and firecrackers and the riot police responded with tear gas and arrests. EPA/ROBERT GHEMENT
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) előre figyelmeztette a belügyminisztérium közrendvédelmi illetékeseit arról, hogy incidensekkel meg akarják zavarni a szerdai bukaresti tüntetést – közölte csütörtökön a szolgálat, cáfolva Carmen Dan belügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint nem voltak erről előzetes információk.

A SRI közleménye megerősíti a helyszíni tudósítók által tapasztaltakat, hogy a kormányellenes demonstráción futballhuligánok szervezett csoportja provokált összetűzést.
“A SRI-nek feladata azoknak az információknak a megszerzése, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges megnyilvánulások megelőzését és visszaszorítását. A SRI-t nem érte meglepetés. A szolgálatnak nincs hatásköre az ultrákkal kapcsolatban, de ha a közrend védelmét biztosító szervek számára hasznos információkat szerez, ezeket azonnal továbbítja az illetékeseknek, amint történt az február elsején is, a fővárosi tüntetés alkalmával” – olvasható a szolgálat közleményében.
Szerdán késő este incidensek zavarták meg a délután óta békésen zajló bukaresti kormányellenes demonstrációt. A kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül egy kisebb csoport petárdákkal, üvegekkel, kövekkel és jégdarabokkal dobálta meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a térről.
A tér másik felén a tüntetők az “erőszak nélkül” jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét – sikertelenül. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a tömeg elmenekült a térről.
Az incidens nyomán két csendőr és három tüntető került könnyebb sérülésekkel kórházba. A csendőrség húsz erőszakosan fellépő tüntetőt vett őrizetbe, tíz Molotov-koktélt és két kést foglalt le náluk.
A Romania Libera című jobboldali lap szerint a Negoita-testvérek (a Dinamo futball-klub szponzora és a főváros harmadik kerületének polgármestere) gyűjtötték össze és szállították buszokkal a tüntetés helyszínére a focicsapat szurkolótáborának petárdákkal felfegyverkezett kemény magját. A lap értesülését a klubtulajdonos volt feleségének Facebook-bejegyzésére alapozta, hozzátéve, hogy a Negoita-testvérek tagjai a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD), mindketten haszonélvezői annak a Btk-módosításnak, amely ellen országszerte tüntetéssorozat kezdődött Romániában.

(MTI)