Román Btk.-módosítás – A parlament is megerősítette a közfelháborodást kiváltó kormányrendelet hatálytalanítását

Román Btk.-módosítás – A parlament is megerősítette a közfelháborodást kiváltó kormányrendelet hatálytalanítását
Megerősítette a bukaresti képviselőház kedden a büntetőjog módosításáról február elsején kiadott, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítását.

Miután országszerte félmillió ember vonult utcára a korrupcióellenes harc fékezéseként értelmezett kormányzati döntés ellen, a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány maga is hatályon kívül helyezte egy újabb – 14-es sorszámú – rendelettel előző, vitatott intézkedését.
Mivel azonban a kormány sürgősségi rendeleteit utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, vagy el kell vetnie, a válságot kiváltó 13-as rendeletet – a szenátus után – a képviselőház is elvetette, a 14-est pedig megerősítette. A vitatott kormányrendeletek jogi kálváriája akkor ér véget, ha az államfő kihirdeti a jogszabályokat.
A kormány 13-as sürgősségi rendelete arra hivatkozva enyhített a Btk. korrupcióellenes szigorán, hogy a büntetőjog több cikkelye alkotmányellenesnek bizonyult, és ezeket ki kell javítani. Az ellenzék szerint azonban a kormány olyan rendelkezéseket is “becsempészett” a vitatott rendeletbe, amelyeket semmilyen alkotmánybírósági határozat nem tett szükségessé, viszont akadályozzák a korrupcióval vádolt politikusok felelősségre vonását.
A kormánykoalíciót hátsó szándékokkal gyanúsító ellenzék azért követelte a két rendelet parlamenti procedúrájának összevonását és mielőbbi lezárását, nehogy a bonyolult eljárás valamelyik buktatója – például a 14-es rendelet elleni sikeres alkotmányossági óvás – “felélessze” a 13-as kormányrendelet vitatott rendelkezéseit.
A szociálliberális parlamenti többség pártjai Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök kezdeményezésére engedtek az ellenzéki követelésnek és nagy többséggel megszavazták kedden a 13-as kormányrendelet elvetését, illetve az azt hatálytalanító 14-es rendelet megerősítését. Dragnea azt mondta, hogy inkább még egyszer “megölik” a már amúgy is “halott” 13-as rendeletet a parlamentben, csak legyen már vége a társadalom megosztottságának.
Romániában – egyre csökkenő létszámban de – három hete folyamatosan tüntetők követelik a kormány távozását. A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató tüntetők szerint a Grindeanu-kormány eljátszotta hitelét, és a kabinetet háttérből irányító Dragneának is távoznia kell, és úgy vélik, a szociáldemokratáknak “tiszta” emberekkel kell új kormányt alakítaniuk.
A kormánykoalíció egyes vezető politikusai azonban a titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség manipulációjának tulajdonítják a választások után alig másfél hónappal kirobbant elégedetlenségi hullámot, és azt állítják, hogy Romániában a legitim parlamenttől és kormánytól próbálják átvenni a politikai hatalmat olyan gyanúsan homályos erők, amelyek semmilyen választói felhatalmazással nem rendelkeznek.

(MTI)

Címkék: , ,