Román Btk.-módosítás – A legfőbb ügyész a kormányrendelet felfüggesztését kérte a bíróságtól

Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze
Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze
Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet hatályának felfüggesztését és megsemmisítését kérte a bukaresti táblabíróságtól.

A vádhatóság vezetője péntek éjszaka terjesztette be keresetét, amelyben gyors döntést kér, tekintettel arra, hogy a kormányrendelet február 9-e után már “visszafordíthatatlan károkat” okoz.
A példátlan méretű közfelháborodást keltő és tüntetők százezreinek felháborodását kiváltó rendelet első, a Btk.-ra vonatkozó cikkelye ugyanis – amely a hivatali visszaélésnél, a hanyag kezelésnél, és az érdekellentétnél enyhít a Btk. szigorán – február 10-én lép hatályba, míg a perrendtartást módosító második cikkely már szerdán érvénybe lépett, amikor a jogszabály megjelent a közlönyben.
Lazar arra figyelmeztette a bíróságot, hogy “meghatározó jelentőségű” ügyről van szó, a kormányrendelet első cikkelyének esetleges hatályba lépése pedig “súlyos zavart” fog okozni az igazságszolgáltatásban, a bíróságoknak ugyanis a vádlott számára kedvezőbb jog elve alapján a mostani kormányrendeletet kell majd figyelembe venniük, akkor is, ha utólag alkotmányellenesnek bizonyul.
A közigazgatási eljárás keretében a legfőbb ügyész a vitatott kormányrendelet alkotmányossági vizsgálatát is kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy annak rendelkezései szerinte több ponton sértik az alaptörvényt. Lazar azt kérte, hogy a bíróság függessze fel a kormányrendelet hatályát, amíg a keresete nyomán indított normakontroll lezárul.
A kormányrendelet ellen – szintén a legfőbb ügyész felkérésére és érveire alapozva – Victor Ciorbea ombudsman is alkotmányossági óvást emelt.
Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szombaton kifejezte reményét, hogy a vitatott kormányrendelettel kapcsolatos alkotmányos óvásokat sikerül a testületnek február 10-e előtt elbírálnia.
Romániában az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozó mozgalmát váltotta ki az, hogy a szociálliberális Grindeanu-kormány a legfelső bírói tanács véleményezése nélkül kedd este a kormányülés napirendjén nem szereplő sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot. Az ország nagyvárosaiban estéről-estére százezrek tüntetnek az intézkedés ellen, amely szerintük korrupt politikusok tucatjait menti meg a felelősségre vonástól.
Az ötödik napja tartó tiltakozási hullám szombat délelőtt a gyerekeknek szervezett demonstrációval folytatódott Bukarestben. A Demokrácia-felkészítő címmel meghirdetett demonstrációra több mint ezer szülő vonult ki gyerekével a kormány székháza elé, hogy egy korrupciómentes, korrekt országot követeljen a következő nemzedék számára.

(MTI)