Román-brit kapcsolatok és migrációs tapasztalatok

Román-brit kapcsolatok és migrációs tapasztalatok
Csütörtökön délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália képviselő, a román parlament külügyi szakbizottságának elnöke.


Legutóbbi váradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália, a román Képviselőház külügyi bizottságának elnöke arról számolt be, hogy május 30-án Bukarestben vendégül látták az Egyesült Királyság és Észak-Írország Parlamentje Alsóházának Romániáért Baráti Csoportját. Amellett, hogy a két ország kereskedelmi forgalma megközelíti a 4 milliárd eurót, az Egyesült Királyság a 12. befektetői partnere Romániának, és néhány hazai társaságot a londoni tőzsdén is jegyeznek, a megbeszélés a számos problémát felvető Brexit miatt is fontosnak bizonyult.

Három téma volt terítéken: gazdasági, katonai és biztonságpolitikai ügyek. Többek közt szóba került, hogy erőteljesebb marketinggel Románia potenciális célpont lehetne még brit beruházó számára, Nagy-Britanniában pedig jelentős romániai közösség él (a szigetországban tanuló és dolgozók száma meghaladja a 278 ezret), akik jelentősen hozzájárulnak a brit gazdaság fejlődéséhez. Elhangzott az is, hogy közös érdek az együttműködés katonai és biztonságpolitikai téren is, és a jó kapcsolatnak a Brexit után is folytatódnia kell.

Migráció

Egy másik témára áttérve Biró Rozália arról beszélt, hogy a külügyi bizottság áttanulmányozta az Európai Bizottság azon jelentését, mely az uniós Agenda migrációra vonatkozó fejezetének köszönhető pozitív fejleményeit elemzi. A dokumentációból kitűnik, hogy az utóbbi években némiképp csökkent a migrációs nyomás, hiszen míg 2016-ban 1,8 millióan léptek át illegálisan a határt, addig 2017-ben csak 200 ezren. Négy fő útvonalat választanak a migránsok: a kelet-mediterráni, a nyugat-balkáni, a nyugat-mediterrán-atlanti és a közép-mediterráni térséget, melyek közül a legintenzívebb forgalom az utóbbi iránybn tapasztalható. Abban, hogy némiképp visszaszorult a jelenség, fontos szerepet játszott, hogy a migránsoknak az EU-ba való tömeges beáramlását követően az EU és a török vezetők nyilatkozatot fogadtak el az irreguláris migráció elleni fellépés érdekében. A román külügyi bizottság által vizsgált raportban szó van még a dublini rendelet reformjáról is, valamint arról is, hogy Romániának 2019-ben 13.000, 2020-ban pedig 15.300 migráns kellene befogadnia.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .