Román-bolgár határvita

Romániának vitája van Bulgáriával a Fekete-tenger kontinentális talapzatának felosztásáról – közölték román internetes portálok a Mediafax hírügynökség értesülését idézve.

A határvita tárgyát állítólag olyan területek képezik, amelyek a Déli Áramlat, illetve a Nabucco földgázvezeték megépítése esetén kapnának stratégiai jelentőséget. 1994 óta folynak szakértői tárgyalások Románia és Bulgária között a vízi határokról, amelyek mindmáig nem vezettek eredményre.

A tét

 

Háromszáz négyzetkilométernyi tenger alatti terület hovatartozása a tét, amelyen a tervek szerint – a Romániát egyébként elkerülő – Déli Áramlat földgázvezeték is áthaladna. Ezen keresztül Oroszország ukrán területek érintése nélkül exportálhatna földgázt Görögországnak, Olaszországnak és Ausztriának.

Romániának azért is fontos a vitatott terület, mert megszerzése által egy Törökországgal közös, l50 méternyi tengeri határszakaszhoz jutna, amely a Nabucco-projekt megvalósulása esetén erősítené Románia tárgyalási pozícióit. A témára Cristian Diaconescu külügyminiszter egy televíziós interjúban tett kijelentése miatt csapott le a sajtó. A román diplomácia vezetője azt mondta, hogy hamarosan újabb tárgyalási fordulót rendeznek a bolgárokkal a vitatott tengeri határról. A romániai sajtóhírekre reagálva Roszen Plevneliev bolgár államfő közölte: csak egy megoldatlan probléma, nem pedig területi követelési vita van a két ország között. A nyilatkozatot közlő román Agerpres hírügynökség szerint a bolgár elnök hozzátette: a két ország még az Európai Unióhoz csatlakozás előtt olyan dokumentumokat írt alá, amelyek egyértelművé teszik, hogy nincsenek területi követeléseik egymással szemben.

Címkék: , ,