Román- magyar fogyasztóvédelmi együttműködés

Román- magyar fogyasztóvédelmi együttműködés
Félixfürdő – Szerdán közös megbeszélést tartottak a romániai Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a magyarországi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai. A tárgyalásokat félixfürdői ellenőrzések követték.

A félixfürdői International Szállódában tartott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Dan Vlaicu államtitkár, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke elmondta: a két állam illetékes hatóságai 2005-ben kötöttek együttműködési megállapodást, az ennek keretében lezajlott tegnapi megbeszélés a harmadik volt a sorban. A tárgyalások folyamán arra a következtésre jutottak, hogy a román és a magyar fogyasztók azonos problémákkal küszködnek, így közösen talán hamarabb találhatnak megoldást a gondokra. Elsősorban a vásárlók hatékonyabb informálására és nevelésére helyeznék a hangsúlyt, valamint a regionális együttműködéseket is tovább bővítenék. Wittich Tamás, a magyarországi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezérigazgatója úgy vélte: mindkét ország jellemzője, hogy a piacgazdaság velejárójaként a fogyasztókra hatalmas mennyiségű szolgáltatás és árú “zúdul”, amelyeknek az erdejében nehéz eligazódniuk. Mivel ez automatikusan maga után vonja a vásárlók kiszolgáltatottságának a növekedését, szükség van arra, hogy az illetékes hatóságok, illetve a kormányfüggetlen civil szervezetek mindent megtegyenek a fogyasztók érdekeinek a védelméért.

Válaszra váró kérdések

A főigazgató szerint az olyan kérdésekre kell mihamarabb választ találni, mint például: hogyan lehet még jobban megvédeni a polgárakat attól, hogy a piacra és az üzletekbe veszélyes termékek kerüljenek; miként lehet a gyermekeket megóvni attól, hogy ne kerüljenek az egészségükre veszélyes játékok a forgalomba; mit kell tenni annak érdekében, hogy a forgalmazók és a gyártók tisztességes módon járjanak el a fogyasztókkal szemben; hogyan lehet az országos szinten működő civil fogyasztóvédelmi szervezeteket megerősíteni, illetve a fogyasztókban tudatosítani az őket megillető jogokat. Cristina Bigan, a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője konkrét példákkal is szolgált a román-magyar vásárlóvédelmi együttműködést illetően, majd az egybegyültek közös ellenőrizésre indultak a félixfürdői piacokon és élelmiszeripari egységekben. A vizsgálatok lesújtó eredményeket hoztak.

Ciucur L. Antonius