Romák Napja

Szatmár megye – Kedden tartották a Romák Napját, melyet többek között megünnepeltek a Kökényesdi Általános Iskolában, valamint a Pusztadaróci Általános Iskolában is. Amint azt Smutku György roma nyelv tanár, valamint szervező elmondta a kökényesdi iskolában diákok és azok szülei közösen egésznapos programon vehettek részt.

A programot az óvodások nyitották: a kiscsoportosok rövid műsort adtak elő, míg a nagy– és előkészítő csoportos gyermekek versekkel és énekekkel készültek. Emellett az I–VIII. osztályos tanulók szavalataik mellett egy rövid színdarabot adtak elő, mely során bemutattak egy hagyományos roma lakodalmat. A pusztadaróci iskolában is bekapcsolódtak az ünnepségbe a diákok szülei.

Amint azt Kostyál –Maskulik Gabriella az iskola igazgatónője elmondta a rendezvényen a Petei Általános Iskola diákjai (16–an) is résztvettek. Az ünnepség 13 órai kezdettel a roma himnusszal vette kezdetét, majd ének, vers — magyar, roma és román nyelven — és tánc következett. Ezt követően minden diák foglalkozáson vett részt azon projekt keretében, melynek célja a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása.