Róma polgármestere Bukarest megértését kérte

Walter Veltroni római polgármester, az olasz balközép vezetője Bukarest megértését kérte vasárnap román állampolgárok Olaszországból való kitoloncolásához.

“Megértem a román kormány aggodalmait. Mindent meg kell tennünk és meg is teszünk azért, hogy az idegengyűlölet és a türelmetlenség ne kerekedjen felül. Ugyanakkor neki (Bukarestnek) is meg kell értenie a mi aggodalmainkat. A migrációs áradat már elviselhetetlenné vált a fővárosban. Erkölcsi és politikai kötelességünk szavatolni a lakosok biztonságát” – mondta a La Repubblicának adott nyilatkozatában, amelyet vasárnap közölt az olasz lap. Nyilatkozata szerint az olaszok készek befogadni és integrálni társadalmukba azokat, akik tisztelik az ország törvényeit, de megbüntetik és kiutasítják azokat, akik bűncselekményeket követnek el, vagy megsértik a társadalmi együttélés szabályait.
    Veltroni arra reagált nyilatkozatával, hogy Bukarest élesen elítélt egy római támadást, amelyben három román állampolgárt összevert péntek este olaszok egy csoportja. A román kormány felszólította az olasz hatóságokat: ügyeljenek rá, hogy ne ismétlődhessenek az ilyen idegengyűlölő cselekedetek.
    Kevéssel a román kormány által elítélt római támadás előtt (kedden) összevertek egy 47 éves olasz nőt Róma egyik külvárosában, és feltehetőleg meg is erőszakolták. A bántalmazott nő belehalt sérüléseibe. Az olasz rendőrség egy roma származású román állampolgárt gyanúsít a brutális tettel. A bűncselekmény nagy felindulást és felháborodást váltott ki az olasz társadalomban. Ennek hatására a Romano Prodi vezette balközép olasz kormány rendkívüli sürgősséggel olyan rendeletet adott ki, amellyel felhatalmazza a helyi hatóságokat az európai uniós tagállamokból érkezett külföldiek kiutasítására, ha a közbiztonság megóvásához szükség van az intézkedésre. Veltroni védelmébe vette a vasárnap közölt La Repubblica-interjúban ezt a kormányrendeletet, mondván, hogy a közbiztonság megóvása múlhatatlanul szükségessé tette.
    A római prefektus a pénteken érvénybe lépett kormányrendeletet felhasználva elrendelte a hét végén három személy kiutasítását – két román mellett egy magyar állampolgárét. Az olasz hatóságok szerint az egyik román – egy fiatal nő – prostitúcióból tartotta fenn magát, a másik – egy férfi – pedig autólopásból. A harminchárom éves, hajléktalan magyar több mint tíz éve tartózkodik – az olasz hatóságok állítása szerint illegálisan – Olaszországban. Róma központjában, a Tevere partján, egy hídnál vették őrizetbe. Olasz források szerint már több ízben meggyűlt a baja a hatóságokkal erőszakos cselekedetek és illegális fegyvertartás miatt. Korábban – még akkor, amikor Magyarország még nem volt tagja az uniónak – már kiutasították egyszer Olaszországból.
    Eddig négy személy kitoloncolása történt meg ténylegesen a péntek óta érvényes kormányrendelet jegyében. További 38 kitoloncolás esetében már megszületett ugyan a hivatalos végzés, de végrehajtása még nem történt meg. Az említett római kitoloncolási végzések mellett Milánóban, Torinóban és Genovában születtek ilyen értelmű hatósági határozatok (a prefektusok döntéseit a bíróságoknak még jóvá kell hagyniuk).  
    A Corriere della Sera című olasz lap azt írta vasárnapi számában rendőrségi becslésre hivatkozva, hogy mintegy 1500 külföldit érinthet a kitoloncolási hullám. Franco Frattini, az Európai Unió bevándorlási ügyekben illetékes – különben olasz – biztosa azonban úgy vélekedett a Messaggero című római lapnak adott nyilatkozatában, hogy legalább 4000-5000 kitoloncolásra lenne szükség. Felszólította az olasz kormányt és a törvényhozókat, hogy teremtsék meg a 2008-as költségvetésben ezek anyagi alapját. A Corriere della Sera becslése szerint minden egyes kitoloncolás négyezer euróig terjedő költséggel terheli meg az államkasszát.