Roma jazz a Posticumban

Roma jazz a Posticumban
Nagyvárad – Péntek este a nemrég alakult roma zenei hagyományokat a dzsesszel ötvöző East Gipsy Band tartott lemezbemutató koncertet a nagyváradi Posticum alagsorában működő Jazzlandben.

A nagyváradi Jazzlandben rendszeresen fellépő magyarországi muzsikus, Balázs József dzsessz-zongorista, valamint Oláh Vilmos kezdeményezésére megalakult a roma származású dzsessz-zenészekből álló East Gipsy Band. A jellegzetes roma zenei hagyományokat a dzsesszel ötvöző zenekar útja a Magyarországon történő első bemutatkozás után egyből Nagyváradra vezetett, ahol a közönség igen nagy érdeklődéssel fogadta a már jól ismert zenészeket és az újdonság erejével ható zenei produkciót. Ülőhelyet már alig kaphatott az, aki késve érkezett, olyan sokan voltak kíváncsiak a lemezbemutató koncertre.  A formáció tagjai: Balázs József (zongora), Oláh Vilmos (cimbalom), Sárközy Lajos (hegedű, gitár), Bolla Gábor (szaxofon), Lakatos Pecek Krisztián (bőgő), Balázs Elemér (dob), valamint az egyedi hangú énekes, Balogh Gusztáv.

Kellemes összhatás

A koncert elején az együttes nevében Balázs Elemér köszöntötte a közönséget, aki örömét fejezte ki, hogy éppen Nagyváradon mutathatják be első lemezüket. Beszélt az együttes létrejöttének körülményeiről is. A koncert során különböző roma kultúrák zenéjét mutatták be a zenészek, egyedi hangszerelésben. Francia, német, olasz, magyar és oláh cigány dallamok egyaránt felcsendültek, melyek a dzsessz lüktető ritmusával együtt egyedi hatást keltettek. A kellemes összhatáshoz hozzájárult a szólista jellegzetes hangja és a zenészek improvizációs kedve is. A szünetben egyébként elhangzott: a Jazzszövetség támogatói bérletet bocsátott ki, amit 150 lejes áron lehet megvásárolni. Ezzel az összes idei dzsessz koncertre be lehet majd lépni. Érdeklődni a contact@posticumjazz.ro drótposta címen lehet.

Mészáros Tímea