ERDON Országos hírek

2007.06.28. 08:30

Mi is volt valójában?

<p>Az 1990-es bányászjárás hatalmas manipuláció volt, amelyet a totalitárius és népirtó hatalom szervezett, és amelynek célja a régi értékrend visszaállítása, illetve az ezzel szembeszegülők eltiprása – jelentette ki június 26-án Dan Voinea helyettes katonai főügyész.</p>

Dan Voinea, Alin Rus, A bányászjárások - Manipuláció, politika és munkásszolidaritás című könyvének bemutatóján mondta ezeket.

Voinea, aki az 1990. június 13–15-i, bukaresti bányászjárás ügyében folyó vizsgálatok vezetője, ugyanakkor elmondta: a több mint egy évtizede tartó vizsgálat során számos alkalommal szembesült nehézségekkel.

Az állami intézmények nem működtek együtt a katonai ügyészekkel, több intézmény egyenesen ellenszegült a vizsgálatnak, fejtette ki Voinea, aki szerint ez alól csak Emil Constantinescu államfői mandátuma jelent kivételt. A katonai ügyész a bányászjárás forgatókönyvének egyik fontos és érdekes elemeként említette, hogy a bányászok a fővárosba indulás előtt és a megérkezés után is ételt-italt kaptak, ez utóbbi lehetett "bizonyos hatóanyagokat is tartalmazó".

Szerinte nemcsak a bányászokat, hanem az ország több részéből érkező munkásokat is manipulálták. Külön csoportok érkeztek Bukarestbe a bányászokat megtapsolni, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!