Roland Garros – Rafael Nadal megvédte címét

Nadal diadalmaskodott a Roland Garros döntőjében
Nadal diadalmaskodott a Roland Garros döntőjében
A címvédő és világelső spanyol Rafael Nadal nyerte a Roland Garros teniszbajnokság férfi egyesét, miután a vasárnapi döntőben négy játszmában győzött a svájci Roger Federer ellen.

 

A maratoni összecsapás 3 óra 40 percig tartott. Nadal pályafutása során tizedszer diadalmaskodott Grand Slam-tornán és hatodszor a Roland Garroson. A mallorcai teniszező ezzel beállította Björn Borg csúcsát: a legendás svéd játékos  1974-ben és 1975-ben valamint 1978-1981 között szintén hatszor nyert Párizsban. Nadal győzelme egyben azt is jelenti, hogy hétfőtől továbbra is ő vezeti a világranglistát.

Roland Garros férfi egyes 

Rafael Nadal (spanyol, 1.)-Roger Federer (svájci, 3.) 7:5, 7:6 (7-3), 5:7, 6:1

A nyitó játszmában (62 perc) villámrajtot vett Federer, 3:0-ra, 4:1-re, majd 5:2-re vezetett és 5:3-nál a szettért adogathatott. Nadal azonban brékelte riválisát, majd sorozatban még három gémet nyert és ezzel előnyhöz jutott.  A második játszmában a spanyol teniszező ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta, újabb két játékot zsebelt be – összesen sorozatban hetet – és 2:0-ra elhúzott. Federer a hatodik gémben kecmergett ki a gödörből, 3:4-nél elvette Nadal adogatását és kiegyenlített. A spanyol nem késlekedett a válasszal, ám a svájcinak is a helyén volt a szíve és újra egyenlített (5:5). A rövidítésben aztán megállt Federer tudománya, pontosabban az ibériai teniszező mindent, még az elérhetetlen labdákat is védhetetlenül bombázta vissza, győzött és ezzel már csak egy játszma választotta el a hatodik diadalától.

A harmadik szettben (50 p) újra a spanyol jutott előnyhöz (4:2), ám a volt világelső elképesztően magas színvonalú tenisszel kétszer is brékelte ellenfelét és ezzel 2-1-re szépített.  A negyedik, egyben utolsó felvonásban (36 p) szemmel láthatóan Federer már csak “fizikailag” volt jelen a vörös salakon, egyre többet hibázott, Nadal szinte tetszés szerint nyerte a pontokat, a játékokat, majd a meccset. Aztán a két sportember kezet fogott egymással és nyugtázták, hogy 25. meccsüket is a spanyol nyerte, s ezzel már 17-8-ra vezet a párviadalban.

Nyilatkoztak a Roland Garros döntősei

“Gratulálok ellenfelemnek, hihetetlen, amit teljesített. – nyugtázta vereségét Federer. – Persze szomorú vagyok, hogy kikaptam, ugyanakkor örülök, hogy döntőt játszhattam itt a Roland Garroson Rafával.”

“Nagyon nagyon boldog vagyok, legszebb álmom vált valóra” – lelkendezett Nadal, majd spanyol, angol és francia keveréknyelven riválisát köszöntötte, akivel mint mondta, egy csodálatos meccset vívott vasárnap Párizsban.

Roland Garros – Federer megállította Djokovicot