Rokkantak is igényelhetnek életjáradékot

Rokkantak is igényelhetnek életjáradékot
Bihar megye – Újabb változásról számolt be lapunknak Janota László, a Nemzeti Mezőgazdasági Életjáradék Hivatal Bihar megyei irodájának vezetője.

A termőföldek elidegenítése (eladása vagy adományozása) vagy bérbeadása után járó életjáradékra vonatkozó 247-es törvényt nemrégiben egy újabb módosítással egészítették ki a törvényhozók, tudatta lapunkkal Janota László. Ez abban áll, hogy ezentúl azok is részesülhetnek életjáradékban, akik még nem érték el a 62 éves korhatárt, de rokkant nyugdíjasok, az 1-es és 2-es rokkantsági fokozatba vannak sorolva. (Mint arról már többször írtunk, az életjáradék egyik feltétele, hogy az igénylő idősebb legyen 62 évesnél.)

Bizonyítani kell

Az egyéb feltételek ugyanúgy vonatkoznak a most megnevezettekre is (legtöbb 10 hektár – a földtörvények alkalmazása alapján szerzett vagy örökölt – mezőgazdasági területtel rendelkezik, és ennek eladása vagy bérbe adása után nem több mint 0,5 hektár mezőgazdasági terület marad a birtokában illetve használatában). A rokkantsági jogosultságot természetesen orvosi bizonyítvánnyal kell igazolni. Akinek végleges a rokkantsága, annak csak az első alkalommal, másoknak évente, amikor életjáradék igazolványukat év elején láttamoztatják. Aki felgyógyul, és még nem érte el a 62 évet, annak megszűnik jogosultsága, amit a korhatár elérése után újra kérhet.

További információ kérhető

Janota László elmondta még, hogy ebben az évben eddig 272 igénylési iratcsomót iktattak, ami összesen 1038 hektárt jelent (464 hektárt eladtak vagy adományoztak, 574 hektárt bérbe adtak). Az életjáradékkal kapcsolatos további információ a 45-99-47-es telefonszámon, vagy személyesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (D.Cantemir utca 26–30 szám) 17-es szobájában kérhető.

Rencz Csaba