Rokkantak gondjai

Rokkantak gondjai
Szatmár megye – Pop Crina, a Szatmári Mozgássérültek Egyesületének elnöke érdeklődősünkre elmondta, hogy a kerekesszékkel közlekedők eggyáltalán nincsenek irigylésre méltó helyzetben.

Például hiába vannak számukra, azaz a mozgásésrültek számára kijelölt parkolási helyek, ezt gépkocsivezetők nagy része nem veszi figyelembe. Jó példa erre a szatmárnémeti vasutállomás. Itt a főbejárat előtt kijelölt és rokkantak számára fenntartott helyet taxisok foglalják el. Arról a helyről, ahová parkolt a taxis, nem mozdul, hiába az egy rokkantat illetne meg. Miért? Azért, mert a taxis várja a pályaudvarról kijövő potenciális klienseket. A másik nagy gondja a mozgássérülteknek, hogy hiába tették kötelezővé azt, hogy minden intézményt el kell látni olyan feljáróval melyen egy tolókocsis is tud közlekedni.

Azok akik pénzt és időt öltek bele a rokkant–feljárók kialakításába, csak azt érték el, hogy evvel a kezdeményezéssel is — az esetek többségében — a célcsoport ott van ahol „a part szakad”. Pop Crina elnöknő véleménye szerint még egy egészséges, ép–kéz–láb embernek is nehéz lenne felkapaszkodni egy, a városban található rokkant–féljárón. Elvétve ugyan, de kivétel is akad, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban és a régi korházban nagyon jól tudnak közlekedni a rokkantak — mondta el érdeklődésünkre az elnöknő.