RODOSZ Café: A populista demokrácia természetéről

RODOSZ Café: A populista demokrácia természetéről
Február 22-én, csütörtökön 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében folytatódik a Rodosz Café előadássorozata. A meghívott dr. Antal Attila jogász, az ELTE adjunktusa.

Korszakunk egyik legmarkánsabb és legtalányosabb jelensége a populizmus, ami alaposan felforgatta a politikai rendszereket, de még az átlagemberek hétköznapjait is az Atlanti-óceán mind a két partján. Manapság mindezek miatt hajlamosak vagyunk egyfajta populista korszellemről (Zeitgeist) beszélni. Dr. Antal Attila, jogász az ELTE Állam és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa Populista demokrácia természet realizmus és utópia határán című előadásában amellett fog érvelni, hogy minden ellenerő és ideológiai fegyverzet felvonultatása ellenére a 21. század első évtizedének perspektívájával nézve elkerülhetetlennek látszik a demokrácia populista fordulata, vagyis korszakunk nem csupán populista, hanem a populista demokrácia korszaka is! Most már csupán az a kérdés, hogy milyen lesz ez a populista demokrácia: realista vagy utópián alapuló. A RODOSZ Café soron következő előadója úgy gondolja, hogy most éljük azokat a perceket, amikor még van lehetőségünk eldönteni (legalábbis háború vagy forradalom nélkül), hogy milyen legyen a 21. század demokráciája.

Liberális demokráciák

Populista demokrácia alatt azokat a formálódóban lévő politikai berendezkedéseket érti, amelyek nyíltan vagy kevésbé nyíltan a liberális demokráciával szemben határozzák meg önmagukat és valamilyen formában teljesíteni kívánják a liberális demokráciának azt a több évtizedes vágyát, hogy a demokrácia ne szűk elitek, hanem a velük szemben értelmezett „tömeg” érdekeit szolgálja.
A kutató szerint meghaladottnak vagy egyenesen halottnak hitt jobb- és baloldali megosztottság tért most vissza, csak a demokrácia megvalósítása helyett, immáron a populista demokráciáért folyik a verseny. A másik oldalról úgy is szemlélhetjük a dolgot, hogy véget ért a liberális demokrácia és neoliberális világrend korábban korlátlannak és a „történelem vége” elgondolás megdönthetetlennek tartott hegemóniája, és a demokrácia újra rendeződésének tanúi lehetünk. Ebben az előadásban tehát azt vizsgálja, hogy milyen lehet ez a populista demokrácia.