ROBOTSEBÉSZET A NAGYVÁRADI PELICAN KÓRHÁZBAN

ROBOTSEBÉSZET A NAGYVÁRADI PELICAN KÓRHÁZBAN
A NAGYVÁRADI PELICAN KÓRHÁZ lehetőséget kínál a betegek számára, hogy a világ legmodernebb, minimálisan invazív műtéti módszerét, a ROBOTSEBÉSZETET vegyék igénybe. A fejlett országokban már alkalmazott, Romániában még új módszer esélyt ad a betegek számára arra, hogy rövidebb időn belül meggyógyuljanak, és kevesebb időt keljen kórházban tölteniük.

Műtéti módszerek a világon

Minden olyan személy, aki a Nagyváradi PELIKÁN KÓRHÁZHOZ fordul, személyre szabott kezelésben részesül, interdiszciplináris orvosi csoport hozzájárulásával, az esettől, a betegség típusától és stádiumától, az ehhez kapcsolódó állapotoktól és a beteg állapotával kapcsolatos egyéb feltételektől függően.
A helyzettől függően a beavatkozás az alábbiakon keresztül valósítható meg:
– nyílt műtét (nagy bemetszésekkel és lassú gyógyulási idővel),
– laparoszkópos műtét (kis bemetszésekkel, gyorsabb gyógyulási idővel),
– robotműtét (a legnagyobb pontossággal, a legkisebb bemetszésekkel, a szövődmények legalacsonyabb kockázatával, a legrövidebb gyógyulási idővel és ennélfogva a hétköznapi életbe történő gyors visszatérés lehetőségével).

A hagyományos laparoszkópos műtétektől eltérően, amelyek esetében a képet 2D-ben vetítik a monitorra, a robotsebészetnél 3D-ben, reálisan történik a vizualizálás, azt az érzést keltve az orvosban, hogy ténylegesen is ott van.

A ROBOTSEBÉSZET alkalmazási területei a nagyváradi PELICAN KÓRHÁZBAN
Ettől a hónaptól (2019. augusztus) kezdve Nagyváradon, a PELICAN KÓRHÁZBAN a robotsebészetet a következő területeken alkalmazzák, a betegségek széles skálájának kezelésére:

Általános sebészet

 • vastagbélrák
 • bariatikus műtétek (fogyasztás céljából)
 • egyéb betegségek

Urológia

 • prosztatarák
 • veserák
 • húgyhólyagrák
 • egyéb betegségek

Mellkassebészet

 • tüdőrák
 • egyéb betegségek

Nőgyógyászat

 • méhrák
 • petefészekrák
 • endometriózis
 • egyéb betegségek

Hogy juthat hozzá a ROBOTSEBÉSZETI beavatkozáshoz a nagyváradi PELICAN KÓRHÁZBAN?

Annak érdekében, hogy robotsebészeti eljárásban részesüljön urológiai, mellkas vagy nőgyógyászati műtétek esetén, időpontot kell kérnie:

– online, a nagyváradi Pelican kórház honlapján (www.spitalpelican.ro), a Programari online menüpont alatt, és a kórház egyik orvosa személyesen felveszi Önnel a kapcsolatot; a callcenter@spitalpelican.ro e-mail címen keresztül, és a kórház egyik orvosa személyesen felveszi Önnel a kapcsolatot;

– telefonon keresztül a Call Center 0259.444444 telefonszámán, néhány perces várakozási idővel.

Háttérinformációk

A da Vinci sebészeti robotról

A da Vinci robot egy számítógépes egység, melynek segítségével a sebész sokkal nagyobb pontossággal hajtja végre a beavatkozást, mint a laparoszkópos műtét esetén.
A sebész a műtétet a robotsebészeti berendezés vezérlésével végzi el.

Hogyan működik a da Vinci robot

A robotsebészet nem helyettesíti a sebész orvos munkáját, hanem segíti a őt a laparoszkóposnál pontosabb beavatkozás elvégzésében, ami a beteg számára könnyebb. A konzolra összpontosítva, a sebész úgy érzékeli, hogy ott van belül és úgy műt, mint a klasszikus sebészetben. Az orvos a robot karjait a konzolról irányítja, ahonnan miniatűr műtéti eszközöket (néhány milliméter!) használ még a laparoszkópos műtéteknél is pontosabban. A miniatürizált műszereket 3 különálló robotkarra erősítik, rendkívül precízen, ami lehetővé teszi a sebész számára, hogy széles, de nagy pontosságú mozdulatokat hajtson végre a test nagyon szűk üregeiben. A negyedik karra egy 3D kamerát szerelnek, ami lehetővé teszi a kép több mint tízszeres nagyítását, és irányítja a sebészt az egész procedúra alatt.

A ROBOTSEBÉSZET előnyei
A laparoszkópos technikától eltérően, a robotsebészet a következő előnyökkel rendelkezik:
– a 3D-s megjelenítés tiszta (több mint tízszeres nagyításban jelenik meg),
– az anatómiai struktúrák megközelítése pontosabb a finomabb robotműszerek miatt,
– a sebész szélesebb mozdulatokat végezhet (a robot karjai csuklósak, teljesen körbeforgathatók, még az emberi kéz mozgásához képest is természetesebb és szélesebb mozgásokat tesznek lehetővé, kis műszerek segítségével),
– a sebész a konzol szintjén biztonságos mikro-mozgásokat végez, növelve a teljes műtét pontosságát.

A robotsebészet előnyei:
– kis bemetszések, minimális vérveszteséggel
– kisebb műtét utáni fájdalom és kellemetlenség
– alacsonyabb a fertőzések kockázata
– alacsonyabb a komplikációk aránya
– rövidebb kórházban töltött idő
– gyorsabb visszatérés a napi tevékenységekhez

Jegyezzük meg:
– a sebészeti robot nem egy magában működő gép,
– a sebészeti robot több mint tízszeresére nagyítja a képet, és olyan pozíciókba forgatja a karjait, amikre az emberi kéz nem lenne képes,
– a robotműtét nagyobb hatékonyságú az onkosebészet területén,
– a robotműtét jelentősen növeli az orvosi beavatkozás minőségét, és a beteg sokkal gyorsabban gyógyul.

(Fizetett hirdetés, H281812)