Robbanásmentes feszültség

Asztalos Zsolt
Asztalos Zsolt
Nagyváradon is bemutatták Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című videóinstallációját, mely az 55. Velencei Biennálé magyar pavilonjában kap majd helyet.

A magyar pavilonban kiállításra kerülő művet ismertető kedd délelőtti sajtótájékoztatón a házigazda Körösvidéki Múzeum igazgatója, Aurel Chiriac elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy Nagyváradon is bemutatják a magyar pavilonban kiállítandó művét, és reményét fejezte ki aziránt, hogy a magyar pavilon látogatói a román pavilonba is ellátogatnak majd. A biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa Gulyás Gábor a jelenlévő újságíróknak hangsúlyozta: a Velencei Biennálé mindig is fontos volt a magyar képzőművészet számára, ezt bizonyítja az is, hogy Magyarország mindig részt vett ezen a seregszemlén. A győztes pályamunkáról, Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című videóinstallációjáról elmondta, hogy az egy olyan projekt, amely a felületes szemlélőnek is tud valamilyen élményt nyújtani, ami azért fontos szempont, mert a biennálén nagyon sok látogató csak átrohan a pavilonokon, nem szánnak sok időt egyetlen pavilon megtekintésére, ugyanakkor az összetett, mélyrétegű projekt a komolyabb elmélyülésre is alkalmat nyújt.

Fel nem robbant lövedékek

Ezt követően maga a művész és a kurátor, Uhl Gabriella beszéltek a munkáról. Megtudtuk, hogy a kiállítás húsz videóból áll, egy-egy Magyarországon talált, de fel nem robbant lövedéket mutat be. Az egynemű, meghatározatlan térben lebegő pusztító fegyverekről készült filmek a körülöttünk lévő világ zajaival egészülnek ki. A fel nem robbant bombákról készült állóképszerű, kifejezetten csak finom mozgásokat láttató videók egy másik perspektívában történő videóval egészülnek ki. A kilenc perces filmen azoknak a helyeknek a jelenbeli története, hétköznapi működése látható, ahol valamikor fel nem robbant bombát találtak. A fizikailag veszélyes helyre épült jelen az ott élő emberekbe vitte át a kimondatlan feszültségeket, konfliktusokat.

Az installáció szerves része egy weboldal, amely nemcsak a kiállításról ad bővebb felvilágosítást, hanem világméretű konfliktustérkép felrajzolására törekszik interaktív felületével. A kurátor és a művész a tájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a honlapra bárki feltöltheti saját konfliktushelyzeteit. Az 55. Velencei Biennálé magyar pavilonja június 1. és november 24. között várja a látogatókat.

Pap István