Robbanás egy bukaresti szülészeten

Hasonló eset történt 2009. június 18-án Szatmárnémetiben a Megyei Sürgősségi Kórházban, ahol a rövidzárlat miatt keletkezett tűz okoztott pánikot, amely az újszülött osztályon tört ki. Akkor 28 csecsemőt és 37 kismamát mentettek ki percek alatt a veszélyes osztályról, és mindössze fél óra kellett ahhoz, hogy az odaérkező tűzoltók megfékezzék a tüzet. Inkább a nagy mennyiségű füst okozta az ijedtséget, de szerencsére senki sem sérült meg akkor.

A bukaresti robbanásban három újszülött azonnal életét vesztette. Nyolc csecsemőt súlyos égési sebekkel a Grigore Alexandrescu kórházba szállítottak, közülük az egyik még hétfő éjjel meghalt… A kórház orvosigazgatója, dr. Radu Bălănescu elmondta: a szerencsétlenség után az intézményükbe szállított kicsik közül ketten továbbra is súlyos állapotban vannak. A többieknek kritikus, de stabil az állapota, ám súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A boncolás szerint a bukaresti Giuleşti Szülészeti Kórházban kitört tűzben életét vesztett három újszülött egyike a füst belélegzése miatt halt meg, míg a másik két csecsemő oxigénhiány miatt vesztette életét. Bălănescu szerint valamennyi gyereket azonosították már, de a hatóságok továbbra is szeretnék elvégezni a DNS-vizsgálatot, hogy biztosan megállapíthassák az áldozatok kilétét.

Felelőtlenség

Az eddigi vizsgálatok szerint a szülészeti kórház intenzív osztályán azután csaptak fel a lángok, hogy a légkondicionáló rendszer egyik elektromos vezetéke kigyulladt egy faburkolat mögött. A vizsgálatot végző ügyészség szerint a kábel rosszul volt elhelyezve és szigetelve, ez okozhatta a tragédiát. Mint közölték, a tűz lassan terjedt, és nagyjából egy óra telt el, mire a kórház személyzetének egyik tagja belépett a kigyulladt helyiségbe, és észrevette a lángokat. Az ügyészség ezért most kikérdezi a személyzet 15 tagját, köztük azt az ápolót, akinek a tűz kitörése idején abban a helyiségben kellett volna tartózkodnia – közölte Marius Iacob, a vizsgálat vezetője.

Anca Onofrei, a tűzoltóság szóvivője szerint a szerencsétlenséget az is fokozta, hogy a személyzet nem kezdte el kimenekíteni az újszülötteket abban az öt percben, ami az első vészhívás és a tűzoltók kiérkezése között telt el.

A kórházi személyzet magatartását egyébként kritikusan kezelte a keddi romániai sajtó is, mondván, jól mutatja az ország egészségügyi rendszerének gyengeségét. Hasonlóan vélekedett dr. Gheorghe Burnei, a bukaresti Marie Curie gyermekkórház sebésze, aki a Realitatea televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: az egészségügyi ellátórendszer hibái miatt bármelyik pillanatban újabb hasonló tragédia történhet.

A „legsötétebb tragédia”

Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni a tűz okairól, amíg nem ér véget az illetékes állami intézmények vizsgálódása. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított.

A tárcavezető szerint a mostani baleset a román egészségügyi rendszer történetének egyik „legsötétebb tragédiája”. A miniszter szerint a baleset pillanatában a kórházban tartózkodó 113 személy kimenekítése gyorsan és kifogástalanul történt. A tárcavezető ugyanakkor a tragédiáért felelősök megbüntetését helyezte kilátásba. A szülészet a vizsgálatok befejezéséig zárva marad.

Címkék: , ,