RMDSZ-választmány: referendum és tanügy

RMDSZ-választmány: referendum és tanügy
Péntek este a nagyváradi városháza dísztermében választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Két fő témáról beszéltek a felszólalók: a referendum és a tanügyi helyzet.

Politikai tájékoztatóját Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke azzal kezdte: a helyzet Romániában még annál is zavarosabb, mint a nyár elején volt, amikor a legutóbbi választmányi gyűlést tartották. Az elmúlt napokban pedig azzal csúcsosodott ki, hogy belső viták törtek ki a PSD-ben. Megjegyezte: sokszor felvetődik, hogy mennyire fontosak a gazdasági szempontok, hogy az ország fejlődjön és jobban éljünk, amiben természetesen nincs semmi kivetnivaló, de magyar mivoltunk, nemzeti kisebbségként való fennmaradásunk szempontjából ugyanígy jelentőségű a megfelelő oktatás, az anyanyelvhasználat, a közösségi jogok biztosítása és az egyházak szerepe, mert ezek nélkül közösségként belátható időn belül leépülünk. Ezért volt felelőtlen és szakmailag elfogadhatatlan, ránk nézve súlyos negatív következményekkel járó, az időközben lemondott Valentin Popa tanügyminiszter azon döntése, hogy tanítók helyett szaktanárokra bízta a román nyelv oktatását az elemi osztályokban. Ez jogosan keltett felháborodást, hiszen csak azt eredményezte volna, hogy a magyar gyerekek abszolút semmit se tudtak volna románul. Az elmúlt hetekben az RMDSZ ezért ennek a sürgősségi kormányrendeletnek a visszavonására összpontosított, és hogy ez sikerült, az elsősorban Szabó Ödönnek köszönhető, aki országos szinten az RMDSZ tanügyi szakpolitikusa, aki szakmai alapon, erőt felmutatva, hatásosan érvelt politikai eszközökkel. „Legyen világos mindenki számára: az elért eredmény kizárólag az erős lábakon álló RMDSZ érdeme. Senki más egy tapodtat sem tett azon kívül, hogy néhány követelő nyilatkozatot kibocsátott!”- hangsúlyozta Cseke Attila.

A házasság intézményének újraértelmezését célzó október 6-7-i referendummal kapcsolatban a megyei RMDSZ-elnök kifejtette: nem egy tökéletes javaslat, mert sok egyéb kérdéskörre nem ad választ, de az Alkotmány jelenlegi szövegénél mindenképpen jobb. Az RMDSZ hivatalos álláspontja az, hogy mindenki menjen el szavazni, hogy meglegyen az érvényességi küszöb. A demokrácia egyik alappillérjeként fontos véleményt nyilvánítani, de hogy ki mire voksoljon, azt az RMDSZ mindenki saját belátására, értékrendjére, lelkiismeretére, meggyőződésére bízza, ő egyébként igennel fog szavazni.

Üzenet Csomortányinak

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a népszavazás előkészületeiről beszélt, illetve az ügyvezető elnökség működési szabályzatának módosításairól. A tanüggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az RMDSZ, mivel erőt tudott felmutatni, egy hónap alatt 52 ezer magyar gyerek, 3 ezer pedagógus és több mint 100 ezer szülő problémáját oldotta meg. A referendumra áttérve ő is jelezte, hogy igennel fog szavazni, és arra kért mindenkit, hogy lehetőleg már szombaton járuljanak az urna elé, és akárhogy is voksolnak, ne legyenek sértőek, vagy bántóak azokkal szemben, akik másként gondolkodnak, mint ők.

A politikai élet szerinte „csiki-csuki” történéseit vázolta fel Pete István megyei választmányi elnök.

Csomortányi Istvánnak, az EMNP Bihar megyei elnökének üzent Szabó József megyemenedzser. Úgy fogalmazott: a „nagyot mondó és mindent megmondó” Csomortányi hibát követ el azzal, hogy állandóan azt a látszatot akarja kelteni, hogy mindenhez ért, mert „hiába van két szürkemarhája, attól még nem agrárszakember”. Úgy vélte: jó lenne, ha több alázattal és bölcsességgel közelítene a kérdésekhez, és a realitás talaján élne az EMNP-s pártvezér. „Szeretnék már végre úgy elolvasni egy általa írt közleményt, hogy annak a valóságtartalma mindvégig megvan, és nem tér el a valóban fontos témáktól”- közölte.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .