RMDSZ tájékoztató

Az 1990-es marosvásárhelyi márciusi események ma is arra figyelmeztetnek, hogy a történelem nem visszafordíthatatlan.

 

– Immár több mint egy évtizede megemlékezünk arra, ami Marosvásárhelyen történt 1990 márciusában, tisztelettel és főhajtással emlékezünk azokra, akik elhunytak a véres konfliktusban, a bebörtönzöttekre, de tisztelettel és köszönettel gondolunk mindazokra, akik 1990-ben kimentek az utcára és nagyon határozottan kiálltak amellett, hogy az erdélyi magyarok itt teremtsék meg a jövőt, azokra a magyar emberekre, akik nem kívántak semmi egyebet, mint normális életet, törvénytiszteletet, szabadságot és egyenlő jogokat – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton Marosvásárhelyen, a márciusi események huszonharmadik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. Az RMDSZ elnöke, valamint Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Dr. Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke és Szepessy László megemlékeztek az 1990-es marosvásárhelyi márciusi események során elhunyt Csipor Antalról, Gémes Istvánról és Kiss Zoltánról, és találkoznak a sokévi börtönre ítélt és bántalmazott Cseresznyés Pállal, Szabadi Ferenccel, illetve Juhász Ilonával is.

 

A találkozón átnyújtották azokat az adományokat, amelyeket 2000 óta az RMDSZ Szolidaritási Alapjából különítettek el az áldozatoknak, valamint hozzátartozóiknak.

 

Kelemen Hunor beszédében kifejtette: a marosvásárhelyi márciusi események tanulságai ma is érvényesek és változatlanok: az erdélyi magyarság problémáira politikai eszközöket kell keresni, használni, és nem az utcát. – Főhajtással emlékezünk azokra, akik elhunytak, és azt kívánjuk magunknak, erdélyi magyaroknak, hogy ilyen események ne történjenek, ne történhessenek meg, és etnikai utcai konfliktusra többé soha ne kerüljön sor Erdélyben – mondta az RMDSZ elnöke.

 

A márciusi események ma is arra figyelmeztetnek, hogy a történelem nem visszafordíthatatlan, és csak akkor válik azzá, ha éberek vagyunk, ha vigyázunk arra, hogy ne ismétlődjék meg – mondta Markó Béla. „Bele kellett gondolnom abba, hogy akik 1990 után születtek, azok is már több mint húsz évesek, és számukra a marosvásárhelyi márciusi események már a történelem. Föltesszük magunknak a kérdést, hogy miért kell évről évre megemlékeznünk, nem lenne-e jobb fátylat borítani a múltra. Azt gondolom, hogy a románok és magyarok közti feszültségre valamiképpen tényleg fátylat kellene borítani, de ugyanakkor az akkori események tanulságait újból és újból fel kell idézni. Hiszen az elmúlt hetekben itt, Marosvásárhelyen ismét feszültségek alakultak ki, ismét viták vannak a MOGYE-n a románok és magyarok között. Én nem hiszem, hogy ugyanaz a helyzet lenne, mint 1990-ben, megváltoztunk mi is, megváltozott a társadalom is, de abban sem hiszek, hogy a történelem nem ismétlődik. A történelem csak akkor nem ismétlődik, ha mi éberek vagyunk, ha vigyázunk arra, hogy ne ismétlődjék meg, és ha a tanulságokat megfogalmazzuk. Tulajdonképpen ez az értelme annak, hogy évről évre fel kell idézni azt, ami akkor történt. Figyelmeztetnünk kell mimagunkat, az utánunk jövő generációkat, hogy a történelem csak akkor visszafordíthatatlan, ha mi azzá tesszük, és ha van bennünk erő, hogy megakadályozzuk a történelem visszafordítását – mutatott rá Markó Béla miniszterelnök-helyettes.

 

Az esemény keretében megemlékeztek Sütő Andrásról, aki az 1990-es események során a marosvásárhelyi RMDSZ-székház elleni támadásban maga is súlyos sérüléseket szenvedett: az RMDSZ vezetői szombat délelőtt koszorút helyeztek el Sütő András sírjánál a marosvásárhelyi református temetőben. – Sütő András életpályája példa volt és példa marad mindannyiunk számára, hiszen ő íróként is komoly életművet mondhatott magáénak, de ő ennél többet tett azáltal, hogy nem mondott le a közéletről, arról hogy véleményt mondjon közéleti, politikai dolgainkról, és amit ő 1989-1990-ben vállalt, az mindmáig érvényes üzenetet jelent. Hiszen ő nemcsak beszélt, hanem cselekedett is – mondta a miniszterelnök-helyettes a rendezvényen.

 

 

 

Borbély László: Marosvásárhelynek újabb zöldövezete lesz

 

Borbély László környezetvédelmi miniszter március 16-án Marosvásárhelyen aláírta az Azomures vegyipari kombinát zagytározójának megtisztításról szóló szerződést.

 

A már használaton kívüli, szennyezett, mintegy 30 hektárnyi terület ökologizálási munkálataira több mint 30 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap a város. Ennek 80 %-át az Európai Unió, 18%-át a román állam, 2%-át pedig Marosvásárhely önkormányzata állja. A munkálatok célja, a több mint 30 hektárnyi terület zöldövezetté való átalakítása. A munkálatok befejezésének tervezett időpontja 2015 júliusa.

 

“Marosvásárhely lakossága egy nagy kiterjedésű zöldövezettel lesz gazdagabb, amint a munkálatok befejeződnek. A Somostető mellett ezen a területen is ki lehet alakítani majd szabadidős központot, játszóteret, teret lehet adni sportolási lehetőségeknek”- mondta el Borbély László.

 

A megyeházán pénteken délelőtt sor került a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott víz- és csatornázási munkálatok szerződéseinek aláírására is. Borbély László környezetvédelmi miniszter, Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap alelnöke, valamint kilenc Maros megyei település polgármestere aláírta azt a szerződést, melynek értelmében Csíkfalva, Alsóbölkény, Sárpatak, Gyulakuta, Küküllőszéplak, Vámosgálfalva, Kerelőszentpál, Dózsa György és Gernyeszeg települések, összesen 44 millió lejt kaptak, a víz- és csatornázási infrastruktúra kiépítésére, ezek korszerűsítésére.

 

“A Maros megyei települések polgármesterei nagyon aktívak, sok pályázatot tettek le a környezetvédelmi minisztérium különböző programjaira, íme itt az eredmény. Közös munkával kiváló eredményeket érhetünk el, és ebből elsősorban az emberek nyernek. A falvakban nagyon fontos, hogy legyen rendbetéve a csatornahálózat, hogy legyen vezetékes víz. Ennek az első lépése most megvalósult” – emelte ki Borbély.

 

A találkozón Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter mellett részt vett Lokodi Edit Emőke a Maros Megyei Tanács elnöke, Csegzi Sándor alpolgármester, Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap alelnöke és Yetkin Erman, az AZOMURES vegyikombinát alelnöke is.