RMDSZ születésnap Érszőlősön

RMDSZ születésnap Érszőlősön
Bihar megye – Szombaton ünnepelték érszőlősön az RMDSZ megalakulásának 20. évfordulóját. A rendezvényt a kultúrházban tartották meg, melynek befogadóképessége ez alkalommal majdnem kicsinek bizonyult.

Szinte mindenki ott volt azok közül, akik az évek sorén feltettek valamit a szervezet asztalára. A meghívott vendégek közül Derzsi Ákos képviselő és felesége, Nagy Mihály vallásügyi államtitkár, Szabó Ödön ügyvezető elnök, valamint Bradács Alíz megyei tanácsos tudott eleget tenni a meghívásnak.

Elsőként Beke László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket és a 20 éves ünnepeltet. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a díszvendégeket, továbbá az egyházak, az iskolák és a sajtó képviselőit. Átadta Cseke Attila egészségügy – miniszter üdvözletét, aki sajnos egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen az ünnepségen. Köszöntötte azt a tenni akaró csapatot, mely húsz évvel ezelőtt megalakította a helyi szervezetet, melynek fő célja a jogbiztosság és jogegyenlőség megteremtése volt. A két évtized alatt az RMDSZ bebizonyította, hogy teszi a dolgát magas fokon: épültek, szépültek a városok, községek, falvak az ő segítségük által. „Mi is köszönettel tartozunk a rengeteg támogatásért, mellyel tanintézményeinket, egyházainkat, útjainkat, kultúrotthonunkat tudtuk építeni, illetve felújítani. Erőnk az egységben van, és én büszke vagyok arra, hogy községemben ezt az egységes csapatot vezetem. Isten éltessen továbbra is RMDSZ” – mondta zárszavában a polgármester. A nyitóbeszéd után Rákosi ZoltánRMDSZ alelnök és Dr. Sánta Levente titkár bemutatták a szervezet húsz éves munkáját. Talán a legnagyobb megvalósítás az, hogy magyar polgármestere van a községnek. Ünnepi beszédet mondott Derzsi Ákos képviselő és Szabó Ödön ügyvezető elnök is. Utóbbi hangsúlyozta, hogy csak együtt van esélyünk sikereket elérni. Az összetartás a lételemünk, nem engedhetjük meg magunknak a széthúzást, mert az keményen visszaüthet. Példaként Margittát hozta fel, ahol a napokban, mikor a magyar iskolára kellett szavazni csak önmagukra számíthattak a magyar tanácsosok. Szembesültek azzal a ténnyel, hogy mennyire hiányzik az elvesztett többség, mely a másik szervezetnek és a független jelöltnek is köszönhető. Az összetartás hiánya így a legfájóbb ponton, gyerekeinken üthet vissza. Ezért kell nagyon vigyáznunk az egységre! Javaslatára egy perces néma csenddel emlékeztek azokra, akik nem lehetnek jelen a születésnapon.

A helyi iskolások irodalmi összeállítással és táncokkal készültek a megemlékezésre és igen nagy sikert arattak. A polgármester díszokleveleket adott át az alapító tagoknak, post morten esetben a hozzátatozóknak, a tanácsosoknak és azoknak sokat támogatták a szervezetet: Cseke Attilának, Derzsi Ákosnak, Szabó Ödönnek, Bradács Alíznak. Mindenkinek jutott egy szelet az óriás szülinapi tortából, majd finom vacsora és zenés mulatság zárta az ünnepséget.