RMDSZ-részsikerek a tervezett településátrangsorolásnál

RMDSZ-részsikerek a tervezett településátrangsorolásnál
Csütörtökön az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót Cseke Attila parlamenti képviselő, a megyei szervezet elnöke. Az egyik téma a kormány tervezett település újrarangsorolása volt.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila felidézte, hogy az RMDSZ jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a romániai települések különböző, szubjektív módon, valószínűleg egy irodahelyiségben eldöntött kritériumok alapján történő rangsorolására vonatkozó törvénytervezetet, hiszen több érv is szól amellett, hogy a javasolt átszervezés hátrányosan érintené Bihar megyét, illetve Váradot. Emiatt tiltakozó átiratot küldött október 12-én másik két párttal közösen (a PSD-vel és az ALDE-val, a PNL nem csatlakozott a kezdeményezéshez) Dacian Cioloş miniszterelnöknek, és Vasile Dâncu szakminiszternek, melyre a hét elején, vagyis november 21-én érkezett válasz. A honatya hangsúlyozta: Bihar megye nem törődhet bele a sorsába, és ezen kívül azért is értelme volt a közbenjárásnak, hiszen két pontban is sikert könyvelhettek el, azzal együtt, hogy több másik javaslaton, mellyel szintén nem értenek egyet, nem változtattak az illetékesek, vagy olyan magyarázatokat adtak ezekre, melyek a valóságban nem állják meg a helyüket. Megjegyezte: nyilvánvaló például, hogy ha egy kormány egy határozaton alapuló törvénnyel akar majd egyesíteni közigazgatási egységeket, illetve előírni ezt, akkor felülről erőltetett, kikényszerített döntésről van szó, még akkor, is ha tagadják ezt. Az pedig szinte nevetséges vélemény, hogy a határtól néhány kilométerre található Nagyvárad nem rendelkezik transznacionális potenciállal, viszont Temesvár és Kolozsvár igen, mint ahogy a törvénytervezetet kidolgozók azon magyarázata is megkérdőjelezendő, hogy Várad, illetve a megye regionális ereje azért kisebb, mert a Szatmár megyéből történő áramlás Kolozs megye fele irányul, illetve ehhez kapcsolódik, ugyanis például a váradi székhelyű Fellebbviteli Bíróság döntéshozatali hatáskörébe esik jogilag Szatmár megye, és néhány egészségügyi szempont alapján is kimutatható a Bihar- Szatmár kötődés. „Az RMDSZ-nek az a véleménye, ezzel a törvénytervezettel a közigazgatási régiós átszervezést készítik elő”- nyomatékosította a politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a válaszlevélben el lett ismerve az, hogy a finanszírozási programok szempontjából az átszervezés hátrányosan fogja érinteni Nagyvárad és Bihar megyét.

Két siker

Az említett két siker közül az egyik az, hogy az érintettek módosítást ígérve belátták: ha a javasolt területi funkcionális felosztás életbe lépne, akkor Bihar megyében nem lennének a második működési fejlesztési pólus kategóriába sorolt (urbanisztikai területnek tekintett) városok, hanem abszurd módon ezek az úgynevezett szuperközségekhez tartoznának.
A másik győzelem pedig az, hogy Bihardiószeg ki lett húzva azon településeket tartalmazó listáról, melyek esetében a más közigazgató egységekkel való egyesítést helyi referendumokon kell eldönteni, ha azonban 2025. december 31-ig nem teljesülnek bizonyos indikátorok, akkor ezen dátum után a kormány rendelettel kötelezheti az érintett helységeket az egyesülésre.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,