RMDSZ-MPP: nyúl a bokorból

RMDSZ-MPP: nyúl a bokorból
Folyik a vita arról, ígért-e támogatást az MPP az RMDSZ-nek a választások előtt. Utánajártunk és végre valaki tisztán elmondta: árnyaltan ugyan, de megállapodtak ilyen támogatásról.

Kiugrott végül a nyúl a bokorból: kiderült, hogy ígért támogatást az MPP az RMDSZ-nek Bihar megyében a helyhatósági kampány előtt. Mint ismeretes, azóta sem tisztázott konkrétan, hogy miben egyezett meg a két alakulat a voksolás előtti egyeztetéseken. Az RMDSZ szerint, abban maradtak, hogy az MPP aktívan kampányolni fog Kiss Sándor megyeitanácselnök-jelölt és Biró Rozália váradi polgármesterjelölt mellett. Az MPP viszont azt mondja, ilyesmiről nem állapodtak meg. Ráadásul azóta külön elégedetlenséget szül az is, hogy az MPP-s Orbán Mihály a korteshadjárat során a PD-L helyi kampánykilpjében tűnt fel, ahogy éppen kezet ráz Mihai Groza polgármesterjelölttel.

A témák

Mindkét ügyre rákérdeztünk ma az illetékeseknél. Kérdéseink a következőek voltak: konkrétan mi volt a megállapodás lényege az MPP és az RMDSZ között? Az, hogy az MPP nem indít megyeitanács-elnök jelöltet és nagyváradi polgármesterjelöltet, vagy tételesen az is, hogy kampányolni fog Kiss Sándor és Biró Rozália mellett?

Az MPP-s Orbán Mihály a PD-L választási klipjében szerepelt, Mihai Groza támogatójának tűnve. Hogy kerülhetett oda Orbán Mihály, s közrejátszott-e ebben az is, hogy munkahelyén a főnöke a PD-L-s Vasile Petrut? Ha akaratán kívül vágták be a klipbe, miért nem tiltakozott semmilyen fórumon?

Egyik változat

Orbán Mihály kérdéseinkre azt állíotta: nem egyezett meg az RMDSZ és az MPP arról, hogy utóbbi támogatja az előbbi jelöltjeit. “Csakis az volt a megegyezésben hogy nem indítunk senkit a Megyei Tanács elnöki posztjára és Várad polgármesterségéért. A paktum rész volt még, hogy esetleges koalíció jöhet létre köztünk a választások után, támogatjuk egymást abban, hogy minél több magyar legyen a közintézmények élén. Egyébként sokan kértek a választás előtt, hogy indítson az MPP saját megyeitanácselnök-jelöltet. Főleg a PD-L-s Stefan Seremi hívogatott, de rajta is túltett a PSD-s Mihai Bar.”  

A kampányklipről Orbán Mihály elmondta: “Én nem láttam ezt, de annak idején valaki felhívott, hogy a December 1. téren elhelyezett kivetítőn megy a PD-L klip, s én is benne vagyok. Én nem mentem el a PD-L-sekkel forgatni. Szerintem egy régebbi eseményen rögzített felvételt vághattak be. S hogy miért nem tiltakoztam akkor, és azóta sem? Azért, mert elvoltunk a magunk választási eredményével, ennek elemzésével. Ami pedig a főnökömet illeti, nem igaz, hogy Vasile Petrut miatt szerepeltem volna a klipben, állítom,  nem is tudtam róla, hogy benne vagyok. Nekem olyan pozícióm van a cégnél ahol dolgozom, hogy politikailag semmire nem köteleztek, ha pedig megtennék, távoznék.”

Másik változat

Rendet tett viszont végre a vitában az MPP másik képviselője, Csuzi István, akit szintén megkerestünk a kérdésekkel. Ő tételesen elmondta: az RMDSZ-MPP-megállapodásban igenis benne volt, hogy az MPP támogatja az esélyes magyar jelölteket. Csuzi árnyalta is az ügyet, hozzátéve: “Nyílt támogatás csak akkor lett volna, kettős logó alatt induluk – ez azonban sehol nem történt meg. Ezért azt vállaltuk, hogy nem indítunk megyeitanács-elnök jelöltet, és váradi polgármesterjelöltet. Nem névre szóló kampánnyal, de támogatjuk ugyanakkor azokat a jelölteket, akik esélyek a megválasztásra. S tény, hogy Kiss és Biró is esélyes volt, de nem csak róluk szólt a dolog, hanem Török Lászlóról is Szalontán, Vitályos Barnáról Csatárban, Pocsaly Zoltánról Margittán. Tény ugyanakkor, hogy az egyeztetéseken írásban semmit nem rögzítettünk, szóbeli megállapodás volt mindenről.”

A klip-ügyről Csuzi István elmondta: “Én sem láttam a felvételt, de kérdés, hogy kinek az érdeke, hogy Orbán Mihály benne legyen? Ez a PD-L érdeke volt szerintem. Őt belerángatták ebbe, a tudta nélkül került oda, úgy vélem. Mivel tehát szerintem nem volt tudatos, én nem látok ellentmondást a magyar jelöltek hallgatólagos támogatásáról szóló akkori RMDSZ-MPP-megállapodás, és a román párt klipjében való magyar szereplés között.”

Szeghalmi Örs