ERDON Helyi hírek

2008.11.21. 14:25

Jogaikat követelik a volt munkaszolgálatosok

<p>Nagyvárad - A volt munkaszolgálatosoknak járó kedvezmények és jogok bővítését illetve alkalmazását kérték a partiumi bajtársak pénteken délben a nagyváradi városháza gyűléstermében.</p>

Pénteken délben szervezte meg találkozóját a Volt Munkaszolgálatosok Partiumi Egyesülete, melyen a bajtársak mellett megjelent Delorean Gyula helyi tanácsos, az RMDSZ szenátorjelöltje is. Nyerges Gusztáv a Volt Munkaszolgálatosok Partiumi Egyesületének elnöke bevezetésképpen a nagy számban egybegyűlt bajtársaknak elmondta, hogy a volt munkaszolgálatosok nem alamizsnát kérnek, hanem a jogaikat követelik. Kijelentette: azt szeretnék, ha a munkaszolgálatosok is olyan kedvezményekben részesülnének, mint a politikai üldözöttek. Delorean Gyula RMDSZ-es szenátorjelölt a rendezvényen arra kérte a jelenlevőket, hogy mondják el észrevételeiket, javaslataikat, hogy ő azokat képviselhesse Románia szenátusában, amennyiben megválasztják.

Javaslatcsomag

Az egy órás megbeszélésen nem is volt hiány javaslatokban: valaki kifejtette, hogy már csak azért is megilletik őket ugyanazok a jogok és kedvezmények mint a politikai üldözötteket, mert a munkaszolgálatosoknak negatív megkülönböztetésben volt részük a munkaszolgálat letöltése utén is. Egy másik bajtárs jelezte, hogy a törvény szerint ugyan jogosultak ingyen gyógyszerekre, ellenben a patikában mégis kifizettették vele a gyógyszerek árának hatvan százalékát. Többen kérték, hogy a munkaszolgálatosoknak járó havi juttatás összegét emeljék meg. Nyerges Gusztáv az esemény után az Erdély onlinenak elmondta, hogy ezt a juttatást legalább a duplájára kellene emelni. Olyan felvetés is elhangzott, miszerint a volt munkaszolgálatosoknak ne kelljen megvenni a sírhelyet. Egy másik hozzászóló javasolta azt, hogy a törvény ne csak 1950 és 1961 közötti időszakban, hanem az 1989-ig munkaszolgálatra elvitt emberekre is terjessze ki kedvezményeit, hiszen, mint mondta, 1961 után is vittek el embereket munkaszolgálatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!