RMDSZ-MPP: helyosztó mérkőzés

RMDSZ-MPP: helyosztó mérkőzés
Holnap délelőtt tizenegy óráig kell választ adnia az MPP-nek arra, elfogadja-e az RMDSZ ma tett ajánlatát a választási együttműködésről. Ezúttal a befutó honatyajelölti helyek száma az egyet nem értés oka.

Közel öt órán át tárgyalt ma a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) delegációja arról, hogy milyen körülmények között lenne elképzelhető az esetleges választási együttműködés – a helyszínről származó információink szerint előrelépés volt, megegyezés azonban nem. Mindenesetre nem a pártelnökök találkozója lett ez végül, Markó Béla RMDSZ-vezető ugyanis tartotta magát ahhoz a régi kvázi elvéhez, hogy nem tárgyal Szász Jenő MPP-elnökkel. Így az MPP delegációját vezető Szászt az RMDSZ részéről Kelemen Hunor ügyvezető elnök és néhány munkatársa fogadta.

Előrelépésnek az számít, hogy a megbeszéléseken már nem az volt a tét, hajlandóak-e az MPP egyes emberei az RMDSZ listáján indulni, hanem az, hogy az utóbbi listáján hány helyet kapjanak az előbbiek. Ezúttal éppen ez volt az, ami miatt nem sikerült megállapodást kötni. Az MPP delegációjának tagja volt Árus Zsolt, aki az egyeztetés után kérdéseinkre elmondta: két befutó helyet ígértek nekik, de háromra tartanak igényt. Hogy lesz-e végül megállapodás, arról elmondta: „az ajánlatot az MPP bővített elnökségének kell elemeznie, a csütörtökről péntekre virradó éjszaka jó tanácsadó lehet”.

Kettő vagy három? Az MPP-sek szerint ez tehát a központi kérdése annak, hogy végül lesz-e választási együttműködés a két romániai magyar párt között.

Engedmény vagy megszorítás?

A megbeszélések után Csernik Attila, az RMDSZ-elnökség sajtótanácsosa kérdéseinkre telefonon elmondta: “a Kelemen Hunor vezette küldöttség összesen két befutó heéyet kínált fel az MPP-nek, egyet Hargita, egyet pedig Kovászna megyében. Emellett még több megyében is felkerülhetnek MPP-sek az RMDSZ listájára, ám nem befutó helyen.”

Nem mondott azonban igent erre az MPP küldöttsége. Az ő nevükben Árus Zsolt, a delegáció tagja válaszolt kérdéseinkre, emígyen árnyalva a képet: “Az RMDSZ úgy gondolja, összesen, országosan tizennégy honatyai hely érhető el a választásokon, szerintünk tizennyolc. Ennek fényében kétük, hogy ne két, hanem három befutó helyet ajánljanak nekünk. Nehezen elfogadható az is,hogy a két hely kapcsán eleve közölték, hogy az egyik csakis Hargita megyében, a másik csakis Kovásznában lehet, ráadásul Hargitában kizárólag képviselői helyet ajánlanak, szenátorira nem hajlandóak.”

Ma vagy máskor

Mindennek fényében tehát az MPP úgy döntött, hogy nem megy bele azonnal a megállapodásba. Ehelyett abban maradtak, hogy az RMDSZ holnap délelőtt tizenegy óráig várja a választ. Árus Zsolt szerint ez lehet pozitív is, viszont hozzátette: “Én például nem ragaszkodnék ahhoz, hogy akár ez a határidő is végső legyen, szerintem ha kell, lehetne még egyeztetni.” Felmerült az is, kikkel töltik be adott esetben az RMDSZ által ajánlott befutó helyeket. Ezzel kapcsolatban Árus elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy a Bihar megyei politikusként megismert Szilágyi Zsolt újra honatyajelölt lenne, “mert egyrészt jó munkát végez ott ahol van, másrészt pedig hivatalosan nem is tagja az MPP-nek.”

Szeghalmi Örs