RMDSZ: megszavaztuk a nyugdíjak megadóztatásának eltörlését – egy első lépés, de nem elegendő

RMDSZ: megszavaztuk a nyugdíjak megadóztatásának eltörlését – egy első lépés, de nem elegendő
Az RMDSZ csak ‘első lépésnek’ tekinti azt, hogy eltörölték a 2.000 lejnél alacsonyabb nyugdíjak megadóztatását, amely azonban ‘nem elegendő’ – jelentette ki csütörtökön Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője.

‘A választásokat megelőző időszakban is elmondtuk, hogy az RMDSZ szükségesnek tekinti a nyugdíjak megadóztatásának felülvizsgálatát, hiszen elfogadhatatlan, hogy az amúgy is kis nyugdíjakra jövedelemadót számoljon az állam. Az RMDSZ a szakbizottsági munkálatok során a speciális nyugdíjak adóztatását szorgalmazta’ – mutatott rá a közlemény szerint Erdei-Dolóczki István azt követően, hogy a szövetség parlamenti képviselői megszavazták a kormánypártok által beterjesztett Adótörvénykönyv módosítását célzó jogszabály-kezdeményezést.

Erdei-Doloczki István elmondta, hogy a szakbizottsági munkálatok alatt is arra tett javaslatot az RMDSZ, hogy csak a speciális nyugdíjakat adóztassák meg, azonban ezt a többség elutasította.

‘A ma elfogadott törvénytervezet értelmében a 2000 lej alatt levő nyugdíjak után nem kell a 16 százalékos jövedelemadót fizetni, illetve eltöröltük az egészségügyi biztosítás kifizetésének kötelezettségét. Úgy gondolom, ez egy első lépés a normalizálódás fele, gyakorlatilag megemelték az értékét annak az összegnek, amely után a nyugdíjasok jövedelemadót kellett fizessenek’ – idézi az RMDSZ közleménye Erdei-Dolóczki Istvánt.