RMDSZ: lesz-e visszalépés?

RMDSZ: lesz-e visszalépés?
Exkluzív nyilatkozatot adott portálunknak a vasárnap esti urnazárás és az exit poll eredmények nyilvánosságra kerülése után Pete István RMDSZ-szenátor.

Jubilálnak az RMDSZ-esek országszerte, öröm jellemzi a tömörülés kampányközpontjait – érkeztek a hírek vasárnap 22 óra tájban. Megerősítette ezt kérdéseinkre Pete István szenátor, aki a Bihar megye kampányközpontból nyilatkozott. Kérdéseinkre elmondta, úgy ítélik meg, hogy csak az RMDSZ lista első két helyezettjének van reális esélye arra, hogy az EP-ben folytassa. E két személy Frunda György és Sógor Csaba. Mint ismeretes, lehetőség van arra, hogy bármely párt bejutott jelöltjei önként visszalépjenek az EP képviselőségtől, átadva a helyüket a listán következőknek, s ilyen pletykák a kampányban szárnyra is kaptak az RMDSZ kapcsán. Pete szerint jelen pillanatban ilyen visszalép(tet)és nem körvonalazódik, ő úgy tudja, mindenképp Frunda és Sógor megy Brüsszelbe, valamint Strassbourgba, ahol az EP két székhelye van. Mi azonban úgy értesültünk, hogy Frunda – aki egyesek szerint amúgyis csak pro forma vállalta el a jelöltséget – máris fontolgatja visszalépését, ebben az esetben a listán következő személy veheti át helyét. Természetesen azonban még semmi sem biztos, sőt az esetleges visszalépésről sem egy személyben dönthet, fejlemények ezekben a napokban várhatóak.

Azt is tudakoltuk Petétől, az RMDSZ-esek szerint vajon kifejezetten Székelyföld juttatta-e be konkurensüket, Tőkés Lászlót az EP-be, vagy a romániai magyarság voksai jobbára egyenletesen oszlottak meg területileg. Pete az első adatok szerint úgy tudja, „mindenhonnan kapott voksokat Tőkés László”. Hozzátette: „ezzel együtt nagy az öröm, egyébként pedig én magam voltam az itteni kampányirodában az, aki előre megjósolta az RMDSZ 6,2% körüli eredményét.” Megjegyezte még: elégedettek azzal, amit elértek, nem gondolják úgy, hogy jobban is teljesíthettek volna.

Szeghalmi Örs