RMDSZ-konzultáció Biharban is

RMDSZ-konzultáció Biharban is
Nagyvárad – Csütörtök délelőtt az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Sas-palotabeli székhelyén sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön ügyvezető elnök. Az országos RMDSZ Erdélyi konzultációja volt a téma.

Az országos RMDSZ által elindított Erdélyi konzultáció volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök délelőtt a Szövetség megyei szervezetének székhelyén tartott Szabó Ödön ügyvezető elnök. Arra hívta fel a figyelmet: az RMDSZ számára fontos az erdélyi magyar emberek véleménye, ezért pontos, reális képet szeretne kapni a közösség mindennapi gondjairól, céljairól és igényeiről. A tizenöt pontos kérdőíven olyan felvetések szerepelnek, mint például: a megkérdezett mennyire elégedett jelenlegi életkörülményeivel; melyik az a két legfontosabb probléma, melyeket szerinte a településén levő polgármesternek meg kellene oldania; mivel kellene az RMDSZ-nek elsősorban foglalkoznia; megitélésében mi jellemzi a leginkább az RMDSZ-t vagy a következő önkormányzati választáson melyik párt jelöltjeire szavazna. Amennyiben az érintett egyetért vele, a hatályos adatvédelmi jogszabályok tiszteletben tartásával rögzítik az elérhetőségeit, és folyamatosan tájékoztatják majd a településére is vonatkozó fontosabb döntésekről.

Megyei konzultáció

Szabó Ödön bejelentette: az országos konzultációnak egy speciális leágazásaként az RMDSZ Bihar megyei szervezete is elindít a jövő héten egy ehhez hasonló regionális akciót, mellyel arra kíváncsi, hogy a magyar emberek megyei szinten milyen problémákat kezelnek priorításként (például az önnálló Nagyváradi Magyar Színház ügye). A két konzultációsorozat határideje június vége, és a kérdezőbiztosok úgy kopogtatnak majd be, hogy mindkét kérdőív náluk lesz. Falun 4-5 helybélit mozgósítanak e célra, a városokban pedig természetesen többen foglalkoznak majd ezzel. „Remélem, hogy amiként már többször előfordult, hogy a Bihar megyei RMDSZ valamely kezdeményezését átvette az országos vezetés is, úgy ebben az esetben is az általunk indított helyi szintű konzultáció is szélesebb teret nyer majd”, fogalmazott az ügyvezető elnök.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan, csak határidő nélkül, a megyei RMDSZ egy szakspecifikus, nem politikai jellegű konzultációt is elindít, mellyel a civil szervezeteket szólítja meg. Arra kíváncsi például, hogy milyen gyakran pályáznak meg határ menti európai uniós támogatásokat, vagy foglalkoznak-e szociális gondokkal, egyáltalán fel vannak-e készülve rá szakmailag. Szabó Ödön megoldásra váró problémaként említette azt, hogy azok a nyugdíjasok, akiknek a járandóságát megadózzák, nem élhetnek a 2 százalékos adófelajánlás lehetőségével.

Ciucur Losonczi Antonius