RMDSZ-es vezetők tanácskoztak Nagyváradon

RMDSZ-es vezetők tanácskoztak Nagyváradon
Péntek délután a városháza dísztermében együttes ülést tartottak az RMDSZ Belső-erdélyi és Partiumi Regionális Önkormányzati Tanácsai. Kelemen Hunor államfőjelölt is ott volt.

Az egybegyűlteket köszöntő Kiss Sándor Bihar megyei RMDSZ-elnök megjegyezte: a helyszín kiválasztását szimbolikus gesztusnak is szánták, hogy bebizonyítsák: noha jelenleg nincsenek ott a városvezetésben, azért nem adják fel a harcot.
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és államfőjelöltje arra hívta fel a jelenlevők figyelmét: fontos elmondaniuk az embereknek a kampányban azt, hogyan és mit szeretnének tenni annak érdekében, hogy javuljanak az életkörülményeik, kiszámíthatóbb legyen a jövőjük. Meglátásában az elnökválasztás eredménye kihatással lesz a kormányzásra, ezért tétje van, és nem mindegy, hogy az RMDSZ milyen közösségi erőt tud felmutatni a háta mögött, amikor alkupozícióba kerül. Hangsúlyozta: egy tíz éves ciklus lezárul, és valami új kezdődik, a cél pedig november 16-a után is a kormányzati szerepvállalás kell legyen, hiszen „erről a szól a politika”. Szerinte még korai beszélni arról, hogy kit támogasson az RMDSZ a második fordulóban, de mindenképpen pragmatikus, gyakorlati döntést kell hozni, nem érzelmit, mert az „halálos veszélyt” jelentene. Megjegyezte: nem kíván az EMNP jelöltjével foglalkozni, de azt azért tudni kell, hogy a néppártiak egyetlen célja, hogy térdre kényszerítsék az RMDSZ-t, nincs víziójuk az ország vagy a romániai magyarság sorsát illetően. Csak a hatalmi játékban érdekeltek, ezért lényeges, hogy jól teljesítsen az RMDSZ, és megőrizze a 2012-es parlamenti választáskor keletkezett támogatási arányát a közösségen belül.
Nagy Péter Tamás, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arról beszélt: a 2015-2020-as uniós költségvetési ciklusban több mint 10 milliárd euróhoz lehet majd hozzájutni az önkormányzatokon keresztül. Bukarest jelenleg a terv véglegesítéséről tárgyal Brüsszellel, a kiírásokat az elkövetkezendő három hónapban fogják kidolgozni, és az RMDSZ arra törekszik, hogy a közbirtokosságok is aktív partnerek legyenek ebben.

Változások

Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese arról számolt be, hogy a napokban tartották Kolozsváron az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió gyűlését. A 2014-2020 uniós költségvetési ciklusra vonatkozó Regionális Operatív Program tervezetét korábban Románia elküldte az Európai Bizottságnak, azonban sok helyen korrigálni kell. Minden jel szerint az év végéig az EB jóváhagyja majd a módosított javaslatcsomagot, s onnantól kezdve lehet várni a különböző tengelykiírási feltételeket. Azt már most tudni lehet azonban, hogy ezentúl nagyobb hangsúly helyeződik a minőségre és a határidők betartására, ugyanis nem lesznek elkülönítve külön keretösszegek a fejlesztési régióknak vagy nagyobb településeknek, hanem a városok arra kényszerülnek versenyezzenek egymással.
Pásztor Sándor vízügyi államtitkár az információcserék sűrűsítésének fontosságát nyomatékosította. Úgy vélte: egy keményebb időszak következik a hidrológiai rekonstrukciós téren, mert be akarják hozni a pályáztatásoknál partnerként a katasztrófavédelmet, ami azért nem lenne jó, mert utóbbi inkább eszközbeszerzésre összpontosít, nem tulajdonít jelentőséget az infrastrukturális jellegű gondok megoldásának. Probléma még, hogy be akarják vonni a befektetni nehezen tudó megyei önkormányzatokat is az árvízvédelmi munkálatokba, és félő, hogy a pénzek elosztásánál előnyt élveznek majd a PSD-s többségű vezetésű megyék.
Cseke Attila parlamenti képviselő a decentralizáció folytatásának szükségességét hangoztatta. Megítélésében négy területre kell jobban fókuszálni a finanszírozás szempontjából: a jövedelemadóból visszatérített részekre, a kulturális intézmények támogatásának ügyére, az önkormányzatok egymás kölcsönös finanszírozási módszerére együttműködési szerződések révén, valamint a bírósági bélyegilletékek kérdésére.

Ciucur Losonczi Antonius