RMDSZ-es polgármesterek nyilatkozata: Építkezni, összefogni!

Az önkormányzati választások nyomán kialakult helyzettel kapcsolatosan fogalmazták meg véleményüket az RMDSZ-es polgármesterek
Az önkormányzati választások nyomán kialakult helyzettel kapcsolatosan fogalmazták meg véleményüket az RMDSZ-es polgármesterek
„Nekünk, a 23 önkormányzati vezetőnek és szerintünk egész Bihar megyének fontos lenne, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amiben a mi véleményünk nem számít, még akkor is, ha elhangzik.”

Az utóbbi két hónap önkormányzati választásokkal telt el. Most alakulnak meg a helyi és megyei tanácsok. Mindazok számára, akik nem fanatikusak, világos kell legyen, négy egymást követő választás után azok, akik azt mondták, az RMDSZ-t szét kell verni, tévedtek. Itt Biharban és Erdélyben a magyarok nem értenek ezzel egyet.

Ma Bihar megyében 23 olyan polgármester van, aki a Szövetség színeiben kapott bizalmat arra, hogy dolgozzon a magyarságért és településéért. Elfogadhatatlan, hogy azok, akik immár negyedik alkalommal csak gyengítik a magyar képviseletet, és ők maguk sem Nagyvárad, sem Bihar megye tanácsába nem jutottak be, mégis meghatározó erőként parancsolni akarnak a józan többségnek, megmondani, mi a követendő út.

A Bihar megyei magyarságnak elege van a viszályból! A több párt, a megosztottság nem a választás szabadságát hozta, hanem a veszekedést a magyarok közé. Ezt az Erdélyi Magyar Néppárt szinte minden településre elvitte, oda is, ahol bebizonyosodott, valós támogatottsága nincs az RMDSZ-en kívülieknek. A szórványt sem kímélték.

Közösségi érdek

Nekünk, a 23 önkormányzati vezetőnek és szerintünk egész Bihar megyének fontos lenne, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amiben a mi véleményünk nem számít, még akkor is, ha elhangzik. A polgármesteri vagy megyei tanácselnöki tisztség Romániában olyan erős jogosítványokkal rendelkezik, hogy amennyiben szándék, akarat és egy pártnak kellő szavazata van, úgy az alelnök vagy alpolgármester valós hatáskör, képviseleti lehetőség nélkül hagyható. Pontosan ezért, a mi elképzelésünk szerint, ha van esély arra, hogy elnöki tisztséggel dolgozzon a közösségért a Szövetség, akkor azt vállalni kell. Bihar megye akkor volt a legfejlődőképesebb, amikor 2004 és 2008 között megyeelnöki és kormányzati szerepben is jelen volt az RMDSZ. A fejlesztések ebből az időszakból mindenkit pozitívan érintettek.

Minden magyar polgármester kérte, és kiáll azon vezetőink mellett, akik a közösségi érdeket ideológiai érdekek fölé helyezik. Nekünk itt Romániában nem PNL-s vagy PSD-s szimpátiáink kell legyenek, hanem közösségünket támogató partnereink. Ez nem ideológiai kérdés. Egyikkel is, másikkal is értünk el eredményeket, egyikben is, másikban is csalódtunk már. Az RMDSZ azzal kell összefogjon, aki tud és akar ügyeink megoldásában partner, segítség lenni.

Tények választások után

Arra kérünk mindenkit, támogassa az eredményes munkát, az összefogást, és saját választási számait és adatait elemezgesse, nem pedig a felelős többséget próbálja további megosztásra bírni. Ma, 2016-ban az önkormányzati választások után a tények: RMDSZ – 23 polgármester, EMNP – 0; RMDSZ – 250 önkormányzati képviselő, EMNP – 22; megyei tanácsi jelenlét: RMDSZ – 7, EMNP – 0; nagyváradi önkormányzat: RMDSZ – 4, EMNP – 0. A megyei magyar szavazatok aránya is egyértelmű: RMDSZ 87 százalék, EMNP 13 százalék.

Ma úgy néz ki, nehéz idők jönnek. Az angol társadalom uniós kilépéséről Orbán Viktor azt mondta, az olcsó populizmus hozta a Brexitet és ez veszélybe sodorja az emberek jövőjét. Az erdélyi magyar társadalom eddig bölcsen járt el ügyeljünk arra, ne dőljünk be az olcsó populizmusnak.

Kérjük tisztelettel mindenkitől tudomásul venni a Bihar megyei magyarok döntését és befejezni az RMDSZ, mint a magyarok Szövetségének és annak felelős vezetőinek a lejáratását. Aki nem ártó szándékkal van a közéletben, immár nem első alkalommal látja, hogy a Bihar megyei és erdélyi magyarok elutasítják az RMDSZ és a közösség további megosztását. A sajtóban és a médiában a bajkeverők mindig hangosabbak. A józan magyar emberek ennek ellenére nem engedik magukat megtéveszteni.

Közösségünk mellett

Mi, Bihar megye magyar RMDSZ-es polgármesterei továbbra is közösségünk mellett állunk. A Szabó Ödönt ért nemtelen támadások nyilván elsősorban annak szólnak, hogy ügyvezető elnökünk kivételesen jól végezte dolgát és talán ennek köszönhetően is maradt sikertelen a Néppárt megosztási kísérlete. Nyilván az RMDSZ-szel szembenállóknak a gyenge, a Szövetség és magyar érdekeket képviselni nem alkalmas RMDSZ-vezetők felelnek meg. Szabó Ödön ezzel szemben becsületes, határozott és a korrekt összefogásra nyitott vezető. Mi nem támadunk senkit, kérjük, ha valóban együttműködést szeretnének a magyarság érdekében, akkor ne azzal kezdjék és folytassák, hogy mocskolják azokat, akikkel állítólag éppen összefogni vagy együttműködni készülnek.

Köszönet a magyar közösség Szövetségünk melletti hűségért és tisztelet a magyarság végletes megosztását megakadályozó közösségi bölcsességért!

Bihar megye RMDSZ-es magyar polgármesterei: Bátori Géza (Bors), Nyakó József (Érmihályfalva), Balazsi József (Érsemjén), Nagy István (Érkörtvélyes), Béres Csaba (Székelyhíd), Nyíri Sándor (Kiskereki), Pocsaly Zoltán (Margitta), Beke László (Érszőlős), Mados Attila (Bihardiószeg), Kelemen Zoltán (Biharfélegyháza), Matyi Miklós (Paptamási), Barcui Barna (Vedresábrány), Török László (Nagyszalonta), Bordás Károly (Értatrcsa), Horváth Béla (Szalacs), Kócza István (Érbogyoszló), Nagy Gizella (Bihar), Bónisz Sándor (Hegyközcsatár), Somogyi Lajos (Hegyközpályi), Nagy Miklós (Szalárd), Kosztandi Mihály (Vámosláz), Vincze Nándor (Tóti), Sorbán Levente (Alsólugas)

Címkék: ,