RMDSZ-es polgármester inzultálta a Néppárt önkéntesét

Az elmúlt napokban minden akadályoztatás ellenére tovább folytatta kampányát az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyében. A megfélemlítő célzatú megnyilvánulások azonban nem szűntek meg, sőt: Tóti községben személyesen a polgármester inzultálta a Néppárt választási programját népszerűsítő szórólapokat és plakátokat terjesztő fiatal önkéntest.

Az RMDSZ-es Vincze Nándor István polgármester fenyegető hangnemben, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a Néppárt önkéntesét, aki semmilyen törvénytelenséget nem követett el, csak a kijelölt helyekre ragasztotta a jelöltek plakátjait, és a választópolgárok postaládáiba dobta a szórólapokat. Amikor a polgármester harmadjára is visszatért, és gépkocsijával szinte a lábára hajtott, a Néppárt önkéntese felhívta a segélykérő telefonszámot, és a helyi rendőrségen jelentést tett az ügyben. Itt megjelent tóti elöljárója is, aki cáfolta a történteket, majd félrehívta a rendőröket egy négyszemközti beszélgetésre. Ezt követően a rendőrök bírsággal fenyegették meg a Néppárt önkéntesét, mondván, hogy úgy hívta a 112 hívószámot, hogy valójában nem volt veszélyben, ezt pedig a törvény bünteti. Végül az önkéntesnek sikerül bírság nélkül, épségben „megúsznia” a történéseket.

A Néppárt jelöltjei elítélik a hasonló megfélemlítési módszereket, és felszólítják a Bihar megyei RMDSZ-t, hogy hagyjon fel a hasonló eszközök alkalmazásával. Annál is inkább, mivel ezzel nemcsak a választási törvényt sértik meg durván, hanem a demokrácia „játékszabályait” is. Megítélésük szerint huszonhárom évvel a rendszerváltozás után, a megfélemlítésnek nincsen helye a politikában. Mindezek függvényében elmondható: a december 9-i választás immár nemcsak a demokratikus többpártúságról, hanem a félelem – és a megfélemlítést alkalmazó politikum – elutasításáról is szól.

Az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata