RMDSZ-es lehet a Bihar Megyei Tanács elnöke

Szerdán az is kiderülhet, hogy Pásztor Sándor lesz-e a Bihar Megyei Tanács új elnöke
Szerdán az is kiderülhet, hogy Pásztor Sándor lesz-e a Bihar Megyei Tanács új elnöke
Rövid közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe arról, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a PSD Bihar megyei szervezete és az ALDE Bihar megyei szervezete arról állapodtak meg, hogy a következő négy évben egymást támogatva fogják a megyét irányítani.

A megállapodás aláírói Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei szervezetének elnöke és Traian Bodea, az ALDE Bihar megyei szervezetének elnöke.

Ember legyen a talpán, aki még nyomon tudja követni, hogy melyik párt kivel, mikor, miért egyezett meg épp a Bihar Megyei Tanács elnöki és két alelnöki helyének megszerzése érdekében. A megyei önkormányzatba bejutott négy politikai alakulat (PNL 17 tanácsos, PSD 9 tanácsos, RMDSZ 7 tanácsos, ALDE 2 mandátum) kijelölt tárgyalóbizottságai intenzíven egyeztettek a napokban, hogy dűlőre jussanak, ami ugye nem egyszerű dolog, hisz valamennyi alakulat a maximumot szerette volna elérni a megbeszélések során, hogy a szavazók voksait a leghatékonyabban használják fel. Persze a pártok országos vezetőinek is volt véleményük a Bihar megyei helyzetről, sőt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az egyik este Nagyváradon járt – az rejtély, hogy kivel tárgyalt, mert mindenki hallgat a látogatásról. A román országos pártvezetők ukáza szerint az is biztossá vált, hogy az ALDE nem szövetkezik a PNL-vel, s a liberálisok sem a szociáldemokratákkal. Tehát nem sok variáns maradt…

Nem könnyű eligazodni a tárgyalások eredményét illetően, valószínű, hogy csak a megyei, illetve nagyváradi képviselőtestület megalakulásakor derül csak fény arra, hogy végül is milyen koalíciók születtek. A megyei és váradi tanács is szerdán ül össze jelenlegi formájában először, hacsak valamelyik párt nem gondolja meg magát, s tanácsosai nem vesznek részt az alakuló ülésen, s ha nem lesz meg a szükséges kvórum, a prefektusnak új ülést kell összehívnia. Persze ez csak menő feltételezés, de mint tudjuk, a politikában semmi sem lehetetlen.

Egy kis túlzással szinte naponta különféle hírek keringtek arról, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete kivel köt koalíciós megállapodást. Az első hírek arról szóltak, hogy a PSD-vel, aztán a PNL-vel, aztán mégiscsak a PSD-vel. Persze nem vennénk mérget arra, hogy a változás még nem fog változni. A legutóbbi hírek szerint az RMDSZ Bihar megyei szervezete a PSD-vel és az ALDE-val kötött megyei szövetséget (így 18 tanácsosa lesz a koalíciónak a PNL 17 tanácsosához viszonyítva), melynek értelmében az RMDSZ-é lenne az elnöki tisztség, az egyik alelnököt a PSD, a másikat pedig az ALDE adná. Ha egy így lesz, akkor várhatóan Nagyváradon nem lesz magyar alpolgármester, ugyanis kevéssé valószínű, hogy Bolojan a kényelmes kétharmados váradi tanácsi többségével ezek után alpolgármesteri tisztséget ajánlana az RMDSZ-nek. Bár ki tudja? Korábbi információink szerint a PNL mindkét megyei tanácsi alelnöki tisztséget, valamint az egyik nagyváradi alpolgármesteri „széket” is felajánlotta az RMDSZ-nek, ha a szövetség a nemzeti liberálisokkal lépne szövetségre.

Értesüléseink szerint az RMDSZ-es vidéki polgármesterek is azt kérték a szövetség tárgyalóbizottságától, hogy inkább a megyei tanácselnöki tisztséget próbálják megszerezni, ugyanis ez sokkal hatékonyabb volna, mint például egy váradi alpolgármesteri tisztség. Ugyanis a megyeszékhelyen szinte teljesen súlytalan ez a funkció – persze ha a szimbolikus voltát nem nézzük, ugyanis négy nagyváradi magyar tanácsossal nem sok beleszólása lehet a szövetségnek a város irányításába…

Egyesek szerint ha a jelenlegi trend nem változik, akkor az őszi országos választások után elképzelhető, hogy a PSD megnyeri azt, s az UNPR-vel, az ALDE-val, és esetleg az RMDSZ-szel alakíthatna kormányt, ha ezzel meglesz a parlamenti többsége. Ez esetben lehetséges, hogy Bihar megye is gazdagabb pénzforrásban részesülhetne. Jó ideig bizonytalan volt, hogy az RMDSZ megyei listájának vezetője, Pásztor Sándor elvállalja-e a megyei tanács elnöki tisztségét, erről is ellentmondásos hírek érkeztek szerkesztőségünkbe. Meg nem erősített hírek szerint úgy tűnik, hogy mégiscsak elvállalja a jelölést.
De vajon ki tudja, mi újat hoz a szerdai nap…

Rais W. István