RMDSZ-es díjakat adtak át

RMDSZ-es díjakat adtak át
Nagyvárad- Csütörtök este a várad-velencei katolikus kultúrotthonban XL. rendkívüli küldöttgyűlését tartotta az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Módosítottak az alapszabályzaton és díjakat adtak át.


Első napirendi pontként megszavazták az RMDSZ Bihar megyei szervezete alapszabályzatának módosítását, amire azért volt szükség, hogy összhangban legyen a Szövetség XII. kongresszusán elfogadott alapszabályzatával. Ezután arról döntöttek, hogy a megyei RMDSZ-t a Szövetségi Képviselők Tanácsában dr. Nagy Miklós, Nyakó József, Ritli László Csongor, Bradács Alíz, Hasas János, Szabó József és Pásztor Sándor képviseljék, póttag pedig Grim András legyen. Voksoltak arról, hogy az RMDSZ részéről dr. Földes Béla, Gavrucza Tibor és Grim András (őket a 2010, május 21-i megyei választmányi gyűlésen választottak meg), illetve a megyei választmány kulturális, szociális, műemlékvédelmi, egészségügyi, oktatási és gazdasági szakbizottságaiból Czvikker Katalin, Cservák Miklós, Szilágyi Ibolya, Szarka Árpád, Bertalan Lajos, Lakatos Lajos, Balog Loránd, Sárközi Sándor, Sárközi Zoltán, Porsztner Béla, dr. Kékedi Judit, dr. Turucz Mária, dr. Pető Csilla, Kis Ernő, Kéry Hajnal, Nagy Gabriella és Szíjjártó Zoltán legyenek tagjai a Megyei Kulturális Autonómia Tanácsnak.

Az ismert ok miatt Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök politikai tájékoztatója elmaradt, Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök azonban jelezte: beszélt vele, köszöni a biztatást, és bízik abban, hogy az elkövetkezendő időszakban egyértelműen bebizonyosodik amit mindig is vallott, vagyis hogy ártatlan. Semmilyen formában nem szeretne ártani a Szövetségnek, nem kíván senkit kényelmetlen helyzetbe hozni, és fenntartja azon álláspontját, ami a sajtóban is megjelent.

Referendum

A továbbiakban ünnepélyes pillanatok következtek: Kovács Péter, az országos RMDSZ ügyvezető elnöke Ezüst Tulipán-díjakat ad át olyan közéleti személyiségeknek, akik az elmúlt 25 évben országos szinten is kifejtett tevékenységeikkel előbbre vitték az RMDSZ, illetve a romániai magyarság ügyét. Ilyen elismerésben részesült Huszár István alpolgármester, SZÁT-tag, Nagy F. István, az országos RMDSZ volt ügyvezető alelnöke, dr. Ritli László volt egészségügyi miniszter és Szabó Ödön parlamenti képviselő. Ugyanakkor a megyei RMDSZ megalapításának negyedszázados évfordulója alkalmából Ezüstgyűrűt és oklevelet vehetett át áldozatos munkájáért Keresztúri Lajos, az érsemjéni RMDSZ alapító elnöke.

Biró Rozália szenátor, megyei választmányi elnök azon meggyőződésének adott hangot: az RMDSZ ereje abban is rejlik, hogy képesek értékelni egymás munkáját, kimondani azt, ha valaki fontos. Meglátásában az RMDSZ Bihar megyei szervezete attól olyan, amilyen, mert Kiss Sándor így tudta felépíteni, és kiváló csapatot formált. Szerinte tehetséges és jó stratéga, és ezt nem csupán vállalkozóként, hanem politikusi minőségében is bebizonyította.
A felszólalók sorát Szabó Ödön zárta, aki arra hívta fel a figyelmet: RMDSZ-es politikusoknak köszönhető, hogy Váradra került két regionális központ (Aradról a HURO-iroda, és Konstancáról a Közép-Európai Vérellátó Centrum), illetve valószínűleg itt fog működni a romániai magyar pedagógusképző központ is. Ugyanakkor a referendum kapcsán megjegyezte: építő közösségként, partnereket keresve törekednek arra, hogy fejlődjön a város, és nem mások rovására, akarata ellenére, vagy „álmokat árulva”.

Ciucur Losonczi Antonius