RMDSZ: erős frakciót akarnak

RMDSZ: erős frakciót akarnak
Bihar megye- A hétvégén Püspökfürdőn zajlott a XI. MIÉRT Akadémia. A csütörtökön zajlott nyitóünnepségen az RMDSZ országos vezetői is részt vettek, akik felszólalásaik után kérdésekre válaszoltak.

 

 

Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke kifejtette: az RMDSZ sohasem úgy indul neki egy kampánynak, hogy kormányra kerüljön, az elsődleges célja mindig az erős frakciónak a kialakítása a Képviselőházban, illetve a Szenátusban. Megítélésében Bukarestben szinte mindenkivel lehet tárgyalni. Nyilván jó a viszonyuk a PDL-vel: most például közösen szervezik az Európai Néppárt soron következő kongresszusát, bár az MTI nem említi meg társrendezőként őket, nyilván azért, mert „mostanában az RMDSZ-nek nem illik szerepelnie a magyarországi közmédiában”. Tudnak tárgyalni, egyeztetni a PSD-vel és a PNL-vel is, de ha az USL 50 százalék feletti győzelmet arat, akkor nem lesz szüksége az RMDSZ-re. Kelemen Hunor ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot: a voksolás előtt nem érdemes szövetségre lépni senkivel, mert minden előzetes egyezség az eredmények ismeretében azonnal szertefoszlik, ahogy történt például az önkormányzati választások után Nagyváradon is. Hozzátette: nem fél az ellenzéki szereptől sem, de az RMDSZ is, mint minden politikai alakulat, döntéshozó pozícióba szeretne kerülni, de ebben a pillanatban nehéz megjósolni, hogy mi fog történni a decemberi szavazás után.

Az RMDSZ-elnök szerint a románokat elsősorban azért tölti el félelem, ha az autonómiáról hallanak, mert azt gondolják, hogy a magyarok az egységes nemzetállam szerkezetét akarják megbontani. Ezt nehéz kiverni a fejükből, de mintha Erdélyben a regionalizmus szemlélete kezdene helyet csinálni magának. Úgy fogalmazott: az autonómiát érvekkel, párbeszéddel, bölcs és kitartó munkával, politikai eszközökkel lehet elérni, a nagy egységen belül kell megtalálni az önrendelkezéshez vezető utat, nem úgy, hogy „kiállunk az erkélyre és kikiáltjuk az autonómiát”.

Autonómia

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke úgy vélte: Románia a korlátlan lehetőségek országa, ahol különböző érdekek érvényesülnek. Üzenetértékű például, ami Victor Ponta miniszterelnök marosvásárhelyi látogatásakor történt. A kormányfő pozitív alaphangot ütött meg, úgy tűnik, kimozdult a holtpontról a MOGYE ügye, de ennek a „kacsingatásnak” csak akkor lesz igazi értelme, ha az RMDSZ erős parlamenti csoporttal fog rendelkezni a választások után.

Kovács Péter főtitkár kijelentette: senki se veszi komolyan azokat, az önmagukat „autentikus autonómia harcosnak nevezőket”, akik hetente dörgedelmes közleményeket bocsátanak ki arról, hogy területi autonómiát akarnak, s közben lehetőleg az RMDSZ-t is szidják. Úgy fogalmazott: az RMDSZ által megtett kis lépéseket nem lehet visszacsinálni, de attól még nem lesz területi autonómia, hogy egyesek ezt hetente négyszer kikiáltják: Szász Jenő Marosvásárhelyen, Toró T. Tibor Kolozsváron, Tőkés László pedig Nagyváradon és Budapesten.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,