RMDSZ-elutasítás a Jobbiknak

RMDSZ-elutasítás a Jobbiknak
Nagyvárad- Szombaton a váradi Ady Kulturális Központban tisztújító küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete, melyen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök is, s ő is felszólalt.

 

A tisztújító küldöttgyűlés kezdetén jelen levő, a Bihar megyei román pártokat képviselő vezető politikusok szavaira utalva Kelemen Hunor szövetségi elnök megjegyezte: egy kívülállónak talán úgy tűnhet, hogy „megszerettek, talán túlszerettek minket”, de az igazság az, hogy csak azért fogalmaztak így, mert a Bihar megyei RMDSZ erős. „Ne tévesszenek meg minket az elhangzottak, mert nekünk ebben az országban egyetlen egy szövetségesünk volt és lesz, az erdélyi magyarság, mely mindig kitart mellettünk”, fogalmazott, hozzátéve, hogy saját erőből kell képesnek lenni megbirkózni a feladatokkal, miközben egy pillanatra sem szabad elszigetelődni. Az alkotmánymódosítással kapcsolatban megjegyezte, hogy az RMDSZ azon elveket követi, hogy az eddig megszerzett jogaink ne csorbuljanak, sőt inkább bővítsék ezek körét, például ismerjék el, hogy a nemzeti közösségek államalkotó tényezők. (Az alkotmány 1-es cikkelyének kiegészítését javasolja).

Ami pedig a régiók átszervezését illeti: mindenképpen el kell kerülni azt, hogy a mostani gazdasági-fejlesztési régiók, közigazgatási hatáskörrel rendelkezzenek. Azt mondta: az RMDSZ számára elfogadhatatlan, hogy ne kérdezzék meg az adott régióban élő embereket, ezért referendumot igényel ebben a kérdésben. A szövetségi elnök ugyanakkor arról is beszélt, hogy az RMDSZ megbírja a vitákat és egységes tud maradni, az erdélyiekre jellemző nyitottság, megértés és tolerancia jegyében viszont nemet mond az olyan szélsőséges eszmék terjesztésére, melyeket Magyarországról átexportálva a Jobbik nálunk is népszerűsíteni akar.

Hűség

Biró Rozália választmányi elnök azon meggyőződésének adott hangot: a román pártok Bihar megyei vezető személyiségeinek jelenléte annak a bizonyítéka, illetve eredménye, hogy a Kiss Sándor vezette RMDSZ kemény és komoly munkát végez, illetve jó stratégiát követ. Szerinte a céltudatos tevékenység egyik lényege az kell legyen, hogy az RMDSZ a magyarság valós súlya feletti politikai tőkével rendelkezzen, hogy „a lehetetlenből is lehetőséget tudjon kicsikarni”. Török László nagyszalontai polgármester Böjte Csaba ferences rendi szerzetes alapítványának Aranydiplomáját nyújtotta át Kiss Sándornak, amiért adományokkal támogatta az árvaház működését, majd azon véleményét juttatta kifejezésre, hogy a román-magyar viszonyban, például az alkotmánymódosítás esetén a jogok követelésekor csak arra kell hivatkozni, ami a Gyulafehérvári Nyilatkozatban is benne van.

Cseke Attila parlamenti képviselő szerint az RMDSZ elleni, szervezetten összehangolt támadások, naponta kiadott nyílt levelek és közlemények annak az igazolásai, hogy tettek annyit, hogy üldözésre méltóak. Szabó Ödön ügyvezető elnök, parlamenti képviselő a hűséget emelte ki, mint az RMDSZ egyik fő erényét. Ugyanakkor úgy fogalmazott: egy családon vagy közösségen belül nem a levelek kell döntsenek, hanem a párbeszéd, ne legyőzni, hanem meggyőzni akarjuk egymást, és ne vegyük át az anyaországi rossz retorikát, mert „az RMDSZ hamarabb volt az Európai Néppárt tagja, mint a Fidesz, mely a Liberális Internacionáléból igazolt át.”

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,