RMDSZ-elnök: nem mozgósított a verseny

RMDSZ-elnök: nem mozgósított a verseny
A magyar-magyar verseny nem mozgósította az erdélyi magyar választókat a romániai parlamenti választásokon, a magyarok részvétele négy százalékkal elmaradt a román választókétól – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.

 

“Egyik szemünk sír, a másik nevet” – értékelte a választások eredményét az RMDSZ elnöke. Megemlítette, sikerült biztosítani az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét, de a szövetség négy parlamenti mandátumot veszített, és olyan alapemberei nem jutottak be a parlamentbe, mint Frunda György, aki két évtizeden át volt a szövetség szenátora.

Az RMDSZ elnöke a mandátumok elvesztését az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) tulajdonította. Szerinte az EMNP tudatosan megtévesztette a választókat, és vezetői a választás után nem a saját sikertelensége miatt voltak szomorúak, hanem azért, mert az RMDSZ-nek sikerült átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Kelemen Hunor azt is megemlítette, a szövetség nem volt mindenütt felkészülve a magyar-magyar versenyre, és jövője attól függ, hogy képes lesz-e levonni a választási eredményekből a helyes következtetéseket.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: január végéig el kell végezni a választások részletes elemzését, és a következtetések alapján kell döntéseket hozni az RMDSZ tavasszal tartandó kongresszusán. “Ez az utolsó esély arra, hogy a korrekciókat végezzünk, és 2016-ban ne izguljunk azon, hogy lesz-e ötszázalékos támogatottság” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Címkék: ,