RMDSZ: az EP választásokon törvénytelen a kettős szavazás

RMDSZ: az EP választásokon törvénytelen a kettős szavazás
Az Európai Parlamenti választásokon minden 18. életévét betöltött európai polgár egy szavazattal rendelkezik, és mindenki csak a lakhelyén szavazhat – nyilatkozta Borbély László politikai alelnök Kolozsváron, 2013. október 23-án, majd hozzáfűzte: az ezzel kapcsolatos, sajtóban megjelent spekulációk valótlanok és törvénytelenséghez vezethetnek.

Borbély leszögezte: az Európa Tanács 93/109/EK számú irányelve szerint senki nem szavazhat egynél több alkalommal, ez a szavazat pedig az állandó, vagy, amennyiben van, az ideiglenes lakóhely szerinti tagállamban gyakorolható. A romániai magyarok döntő többsége nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, ezért egyértelmű, hogy kizárólag Romániában szavazhatnak – magyarázta a politikai alelnök, majd kihangsúlyozta: ha valakinek állandó lakcíme Romániába, ideiglenes lakcíme pedig Magyarországra szól, akkor eldöntheti, hogy melyik országban él a szavazati jogával. Amennyiben Magyarországon kíván szavazni, írásban kell nyilatkoznia, hogy az ideiglenes lakhelyén voksol. A magyarországi hatóságok nyilvántartásba veszik a személyt, és jelzik ezt a tényt a román választási szerveknek. Ezáltal kiszűrik a törvényellenes kettős szavazást. Amennyiben valaki megpróbál kétszer voksolni, cselekedete törvénybe ütközik, büntetendő és minden bizonnyal a második helyszínen megakadályozzák a szavazásban – részletezte az RMDSZ politikai alelnöke.

Borbély László a jogi érveken túl kitért a Kárpátmedencében élő magyar közösségek politikai érdekeire is. Ha egy romániai és magyarországi lakcímmel is rendelkező, magyar nemzetiségű szavazó, Romániában adja le a voksát, akkor növelheti az Európai Parlamentbe jutó magyar politikusok számát – mondta az alelnök, majd hozzátette: nem mindegy ugyanis, hogy Erdélyből 1, 2 vagy 3 képviselő szerez mandátumot, ez kizárólag a leadott szavazatok számától függ. Viszont Magyarországról mindenképpen 21 magyar politikus jut be az Európai Parlamentbe, attól függetlenül, hogy egyik vagy másik párt mennyi szavazatot szerez. Ennek értelmében a két lakcímmel rendelkező polgárok Magyarországon leadott szavazata etnikai szempontból “el van pazarolva”, viszont, ha a romániai voksolás mellett döntenek, akkor növelhetik a magyar képviseletet az EP-ben – zárta nyilatkozatát a politikus.