RMDSZ: áttörés, hogy az EPP programjába iktatja a kisebbségvédelmet

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) áttörésként értékeli, hogy az Európai Néppárt (EPP) szerdán kezdődött bukaresti kongresszusán kisebbségvédelmi célkitűzéseket iktat politikai programjába – közölte a kongresszus helyszínén tartott sajtóértekezletén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

 

Az RMDSZ, a másik romániai tagpárttal, a Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt házigazdaként vesz részt az EPP 21. kongresszusának lebonyolításában.

A kétnapos tanácskozáson az EPP – húsz év után először – új programot fogad el, ennek tervezetébe – Kelemen Hunor elmondása szerint – az RMDSZ javaslatára kerültek be az őshonos kisebbségek védelmére vonatkozó célkitűzések.

A dokumentum több mint négyszáz cikkelye közül kettő foglalkozik a kisebbségvédelemmel és egy a hagyományos régiók szerepével. Az EPP programtervezete kimondja, hogy az őshonos kisebbségeket – amelyek nemzedékek óta ugyanazon a területen laknak, miközben az államhatárok megváltoztak térségükben – segíteni kell identitásuk, anyanyelvük védelmében. A tervezet ugyanakkor szorgalmazza, hogy az Európai Unió építse be a kötelező érvényű közösségi jogba a kisebbségek védelmét.

“Ez áttörés, hiszen az Európai Néppárt, általában az Európai Unió intézményei és politikai családjai nem foglalkoztak a kisebbségvédelemmel. A kisebbségek hozzájárultak az európai konstrukcióhoz, államalkotó tényezőknek kell őket tekinteni, és fontos, hogy az EU szintjén előbb-utóbb megszülessen egy olyan keretszabályozás, amely az őshonos kisebbségek számára identitásuk megőrzését garantálja. Az uniónak kötelezővé kell tenni bizonyos kisebbségvédelmi normákat a tagállamok számára. Ezért tartjuk áttörésnek (az EPP célkitűzését), mert így remény van rá, hogy ez a kérdés az európai intézményekben napirendre kerül” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ és a szintén néppárti magyar kormány viszonyát firtató újságírói kérdésre Kelemen Hunor azt válaszolta: a legnagyobb segítség a magyar kormány részéről, ha “nem szól bele” a romániai parlamenti választásokba.

“A magyar kormánynak az kell legyen az érdeke, hogy erős parlamenti képviselete legyen az erdélyi magyarságnak, mert ez tudja biztosítani, hogy a következő időszakban a magyar-román viszony is stabil legyen, és javuljon esetleg. A munkából, amit el kell végezni, nekünk kell az oroszlánrészt kivenni, a következő időszakban is ehhez kell a magyar kormány morális segítsége, politikai támogatása, de ennek a választások után kell megérkeznie” – jelentette ki Kelemen Hunor.