Érkeznek a SMURD–mentőautók

Érkeznek a SMURD–mentőautók

Az elkövetkező öt évben országos szinten nagyméretű beruházásokra kerül sor a tűzoltóságon belül, amelyből Szatmár megye is részesül — számolt be Gheorghe Strâmb parancsnok.

A Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége pénteken sajtótájékoztató keretében ismertette a tűzoltóság idei első félévének mérlegét. Gheorghe Strâmb tűzoltóparancsnok beszámolójában kihangsúlyozta, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest idén sokkal több tűzesetet regisztráltak. A tűzoltóság fokozott ellenőrzései miatt  sikerült valamelyest csökkenteni a tűzesetek számát (azaz az ellenőrzések hiányában még több tűzeset lett volna), ám a megye legtöbb településén anyagi gondok miatt nem tudták megoldani az elsődleges mentési akciókat. Ez azt jelenti, hogy a helyi önkéntes tűzoltók a hivatásos alakulatok helyszínre érkezése előtt meg tudnák kezdeni az oltást, azonban pénzhiány miatt nem mindenhol kivitelezhető ez – magyarázta a tűzoltóparancsnok.

Beruházások

Az elkövetkező öt évben országos szintén nagyméretű beruházásokra kerül sor, amelyekből Szatmár megye is részesülni fog.  Így többfajta speciális tűzoltóautók, emelődaruk, valamint sürgősségi bevetésekhez használható gépjárművek érkeznek majd a megyei tűzoltó–parancsnokságra. Egy másik fontos célkitűzésüket is sikerül megvalósítani ebben a hónapban: létrejön a SMURD–mentőalakulat a Szatmár megyei tűzoltóságon belül. Strâmb a múlt héten Bukarestben tett látogatása alkalmából két mentőautó ügyében is folytatott tárgyalásokat, így azokat már a jövő héten a kolozsvári központból Szatmárnémetibe szállítják. Az  elsősegélynyújtásra alkalmas mentőautók személyzete az előzetes felkészítők után Nagyváradon, egy független bizottság előtt sikeresen levizsgázott — magyarázta a tűzoltóparancsnok. 

Gugulya–Hégető Lóránd