Riasztó adatok: román bűnözés Angliában

Riasztó adatok: román bűnözés Angliában
Nyolcszorosára nőtt a román állampolgárságú bevándorlók elkövette bűncselekmények száma Londonban 2007 első félévében az előző év hasonló időszakának adataihoz képest a brit sajtóban szerdán ismertetett rendőrségi adatok szerint.

Az adatsor szerint, amelyet a Channel 4 televíziócsatorna rendelkezésére bocsátott a rendőrség, a 2006. év első felében 135, 2007 első hat hónapjában 1080 bűncselekményt követtek el Londonban román állampolgárságú munkavállalók. A bűncselekmények az ittas vezetéstől a bűnszövetkezetben elkövetett csalásig terjednek.

Demográfiai változás

Nagy-Britannia 2007. január elsejével, a két ország európai uniós csatlakozásával egy időben nyitotta meg Románia és Bulgária előtt munkaerőpiacát, ugyanakkor keretszámokat alkalmazott az egyes foglalkozásokra. Az év első három hónapjában nyolcezer munkavállaló érkezett a két új uniós tagállamból Nagy-Britanniába. A kelet-angliai Cambridgeshire megye rendőrfőnöke szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a demográfiai változás miatt, amelyen a külföldi munkavállalók miatt a megye átmegy, a jelenleginél nagyobb létszámra és több pénzforrásra lenne szüksége az ottani rendőrségnek.

Cambridgeshire-ben közel száz nyelvet beszélnek, egyedül fordítási költségekre legalább 800 ezer fontot költ a rendőrség – mondta Julie Spence. Vannak olyan esetek is, amikor az elkövetők nem tudják, hogy Nagy-Britanniában tiltott az adott cselekmény, mint például önvédelmi célból kést hordani – mondta Spence a BBC-nek nyilatkozva.

(stop.hu)