Révkomáromi fotósok tárlata

Révkomáromi fotósok tárlata
Nagyvárad- Vasárnap délután a XXIV. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében tartották az Euro Foto Art Galériában három révkomáromi fotóművész alkotásaiból összeállított kiállítás másodmegnyitóját.

Három szlovákiai magyar fotóművész- Kopják Angelika, Sedliak Pál és Virágh Mária- Hármunk szemében a világ című, összesen 103 fekete-fehér és színes alkotást bemutató csoportos kiállításának a másodmegnyitóját tartották vasárnap délután a nagyváradi Euro Foto Art Galériában, a május 3-10. között zajló XXIV. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. Változatos tematikájú és műfajú- aktok, portrék, tájképek, esszék, szociofotók- művek tekinthetőek meg, május 8-ig, péntekig 8-19 óra között.
Kopják Angelika a fényképezést autodidakta módon kezdte el, kedvenc témái a portré, dokumentarista és a riport fotó, de nem zárkózik el más témáktól sem, 2014 óta tagja a révkomáromi Helios Fotóklubnak. Sedliak Pál apjának köszönhetően, aki egy „megszállott” fényképész, ismerkedett meg az analóg fotografálás titkaival már gyermekkorában. Első digitális fényképezőgépét 2001-ben vásárolta, és 2008-ban jelentkezett először kiállítással. Kihasználva a digitális technika lehetőségét, előszeretettel örökít meg riport, portré és lakodalmas jellegű témákat. Virágh Mária esetében a fényképezésnek úgymond családi hagyományai vannak, hiszen nagyapja tábori lelkészként aktív résztvevője volt a második világháborúnak, s dokumentálta a különféle eseményeket. Unokája négy évvel ezelőtt abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Csemadok nagymegyeri alapszervezete felkérte: alapítson fotóklubot azzal a céllal, hogy ösztönözzék, összefogják és támogassák a fotózni vágyó embereket, illetve teret biztosítsanak a továbbfejlődésüknek, s azóta többször hirdettek már pályázatokat.

Eszmefuttatás

A vernisszázson Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke amellett hogy röviden ismertette a kiállított alkotásokat, arról is beszélt, hogyan viszonyul napjainkban egymáshoz a festő- és a fotóművészet, milyen tendenciák érvényesülnek a vizuális művészetekben, milyen irányba fejlődnek. A rendezvényen a zenei aláfestésről Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott.
A Festum Varadinum keretében egyébként egy másik eseményre is sor kerül majd az Euro Foto Art Galériában, ugyanis május 9-én, szombaton 11 órától az Európa-nap tiszteletére megnyitják a VII. Eurofotoart Nemzetközi Fotóművészeti Szalont.

Ciucur Losonczi Antonius