Friss hírek

2006.12.15. 16:34

Kabai cukorgyár - megállapodtak a bezárás miatti kártérítés elosztásáról

<p>Sikerült megállapodni a kabai cukorgyár tulajdonosának, munkavállalóinak és a termelőknek a gyár bezárása miatt várható uniós kártérítés szétosztásáról. A kabai cukorgyár szerkezetátalakítására csaknem 80 millió eurót, vagyis körülbelül 21 milliárd forintot ad az Európai Unió. Ennek 27 százalékát a cukorrépa termelők és a gépi beszállítók kapják meg, 8,3 százalékot a munkavállalók, de a pénz többsége a tulajdonosoknak jut.</p>

Az angol-francia tulajdonos két hónapja jelentette be, hogy bezárja a kabai cukorgyárat, ahol több mint 200-an dolgoznak. A döntés oka az, hogy az Európai Unió július elsejétől radikálisan csökkentette a cukor termelési kvótáját és felvásárlási árát, miután több Európán kívüli ország panaszt tett az ártámogatás miatt a Világkereskedelmi Szervezetnél. Ezután a kabai gyárat üzemeltető Eastern Sugar vezérigazgatója bejelentette, hogy a cukortermelés csökkentése miatt nem látnak perspektívát kelet-európai gyáraikban. A kabait három éven belül zárják be.

A most megítélt pénzzel a termelők átállhatnak más növények termesztésére. Gráf József agrárminiszter a pénteki kabai fórumon azt mondta: a kollektív szerződésben előírt végkielégítésen túl megkapják átlag egy évi bérüket is azok a dolgozók, akiket elküldenek. Így a munkások átképzéssel komoly esélyt kaphatnak az újrakezdéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!