Friss hírek

2007.06.04. 15:36

Belgrádi látogatáson Carla del Ponte

<p>Brüsszeli források szerint Carla del Ponte hágai főügyész belgrádi látogatásától függ, hogy az Unió folytatja-e a társulási és stabilizációs tárgyalásokat Szerbiával. Carla del Ponte hétfő délután érkezett a szerb fővárosba, ahol négynapos ott tartózkodása alatt a legfontosabb állami tisztségviselőkkel: Borisz Tadics államelnökkel, Vojiszlav Kostunica kormányfővel, Vuk Jeremics külügyminiszterrel találkozik. Szerbia célja a tárgyalásokon visszaállítani Hága megingott bizalmát.</p>

A főügyész asszony mostani szerbiai útja azért is különleges jelentőségű, mert várhatóan ez az utolsó szerbiai látogatása, mivel szeptemberben távozik a törvényszék éléről. Ami még rendhagyó, hogy most első alkalommal, a szerb kormány meghívására érkezett Belgrádba. Del Ponte legutóbb tavaly októberben járt a szerb fővárosban.

Szerbia számára ezúttal azért is kiemelten fontos, hogy a főügyész kedvező benyomásokkal távozzon, mivel brüsszeli források szerint Del Ponte jelentésétől függ, folytatja-e az EU Szerbiával a tavaly májusban megszakadt társulási és stabilizációs tárgyalásokat. Miután a múlt héten letartóztatták és kiadták Hágának Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tisztet, a szerb nemzetiségű körözöttek listáján még mindig öt név szerepel, akik közül négy esetében Del Ponte állítja: Szerbiában bujkálnak. Tolimir a harmadik legkeresettebb szerb vádlott volt Ratko Mladics és Radovan Karadzsics után.

Raszim Ljajics a hágai törvényszékkel való együttműködést szabályozó szerb kormánytestület vezetője szerint azért is fontos, hogy Del Ponte jelentése pozitív legyen, mert ez azt jelentené, hogy visszaállt a megingott bizalom Hága és Belgrád között.
Ljaljics elmondta, hogy a találkozó során a főügyészt megismertetik mindazzal, amit a közelmúltban tettek és amit jelenleg tesznek a körözöttek kézre kerítése érdekében. Ljajicsnak meggyőződése, hogy Belgrád érvei meggyőzik Del Pontét, hogy Belgrád komolyan veszi e kötelezettség teljesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!