ERDON Helyi hírek

2008.02.25. 09:09

A néprajztudomány jelentősége

<p>Marosvásárhely - Szombaton este a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermébenn A néprajz forrásai és a könyvkiadás témában beszélgettek a néprajzkutatók, a kiadó szerzői.</p>

Keszeg Vilmos a néprajzi képzés kezdeteit elevenítette fel, illetve a tudomány jellegét taglalta. Attól tudomány, a néprajz – mutatott rá, mert módszeresen tárják fel az adatokat és dolgozzák fel, mert szakemberek intézményi keretek között művelik azt. Pozsony Ferenc a népi kultúrák feltárásának szerepét hangsúlyozta, a Néprajzi Társaság, az Erdélyi Múzeum Egylet, a Kriza János Társaság létrejöttének jelentőségét taglalta. A beszélgetést követően a Mentornál nemrég megjelent két új kötetet is bemutattak a szerzők jelenlétében: Magyar Zoltán : Tetűbőr belezna, amely ördöngösfüzesi népmeséket és más történeteket foglal magába, illetve András Erzsi Erdei: Kedvemre való, hogy meséljek című írásait, amit Ambrus Judit szerkesztett kötetté. A könyvbemutatón a népi viseletbe öltözött Hideg Anna és Kisláposi András ördöngösfüzesi mesét adott elő.
A péntek este Kolozsváron, szombaton pedig Marosvásárhelyen szervezett találkozó az első annak a rendezvénysorozatnak, amit a Mentor kiadó a 15-ik évfordulója alkamából szervez. Az elmúlt másfél évtized alatt 520 kötet látott napvilágot a kiadó gondozásában, amiből 47 néprajz jellegű, 50 történelem tematikájú, a többi szépirodalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!