Részvétnyilvánítás

Mély megrendüléssel értesültünk a New Yorkban elhunyt HÁMOS LÁSZLÓ halálhíréről.

Az amerikai magyarság ismert személyisége, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke erdélyi és felvidéki magyar szülők gyermekeként az Egyesült Államokban nőtt fel és a magyar diaszpóra egyik befolyásos vezetője volt.

A rendszerváltást követően meghatározó tevékenységet fejtett ki a határon túli magyar közösségek védelme, különös tekintettel az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarok jogainak védelme érdekében. Amerikai működése során kiemelt hangsúlyt fektetett a határon túli magyarság ügyeinek megjelenítésére, így például tiltakozó dokumentumot nyújtott be a Fehér Háznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása miatt, az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportjának egyik társelnökeként pedig sürgette a román kormányt és az amerikai külügyminisztériumot, hogy lépjen fel az Erdélyben elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében.

Hámos László rendszeresen részt vett nemzetközi emberi jogi konferenciákon, ahol következetesen kiállt a magyar kisebbségek jogainak érvényesítéséért.

Halálával betölthetetlen űrt hagyott maga után.

Emléke legyen áldott!

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnökségei