ERDON Országos hírek

2007.11.20. 08:58

IV. Szeret menti Népdalverseny

<p>Negyedik alkalommal rendezte meg az oktatási programban részt vevő gyerekek népdalvetélkedőjét a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége. Az egyes falvakban lezajlott elődöntők után 2007. november 17-én Lészpeden gyűltek össze a legügyesebb énekesek e vidám kedvű megmérettetésre.</p>

A népviseletbe öltözött népes gyerekcsapat magyar- és énektanáraik kíséretében, hangos énekszóval vonult fel a lészpedi általános iskolától a helyi kultúrotthonig. A falubeliek érdeklődve figyelték a szokatlan eseményt, a frissen felújított kultúrház nézőtere hamar meg is telt.
Máron Attila lészpedi magyartanár, a vetélkedő házigazdája nyitotta meg a rendezvényt, majd Hegyeli Attila, az oktatási program felelőse köszöntötte a gyerekeket, nézőket és meghívottakat. Nisztor Ilona, pusztinai ének- és néptánctanárnő vezette a versenyt, biztatásai és dicséretei a kicsik körében bizony, elkeltek.
A zsűrizést Kallós Zoltán Kossuth-díjas etnográfus vezette, őt három erdélyi énekszakos tanárnő segítette a döntés meghozatalában: Gergely Simon Ibolya, Böjte Mária és Varga Viola. A szakértő zsűri nyilván nemcsak a tehetséget, hanem a versenyzők felkészültségét és repertoárjuk eredetiségét is figyelembe vette a díjazáskor. Az alsó tagozatos diákoknak öt, míg a felsősöknek tíz moldvai népdalt kellett tudniuk ahhoz, hogy versenybe szállhassanak, egyet választhatott a versenyző, egy másodikat pedig az előzetesen leadott listákból a zsűri jelölt meg.
Az értékes díjakat idén a következő diákok vehették át:
I-IV. osztályosok:
I. díj Csorba Madalina Julianna - Lészped
II. díj Turbuc Antal - Magyarfalu
III. díj Kósferenc Julianna - Frumósza
Dicséret: Lackó Ilona - Lábnyik
Rádu Mónika - Gajdár
Váta Gábor - Kostelek
Domokos Pál Péter Alapítvány különdíját kapták: Istók Anna Klézséből és Lackó Ilona Lábnyikból.
Keresztszülő Egyesület különdíját Gradinaru Catalin külsőrekecsini diák vehette át.
V-VIII. osztályosok:
I. díj Horvát Stefánia - Gajdár
II. díj Lackó Maricsika - Lábnik
III. díj Tamás Júlia Roxána - Pusztina
Dicséret: Kósferenc Alina - Frumósza
Kotyor Mária - Csík falu
Kocsis Szilvia Larisa - Somoska
A Moldvahon Kulturális Egyesület különdíját, ill. a Keresztszülő Egyesület és a Gödöllői Értékvédő Egyesület különdíját Kocsis Szilvia Larisa somoskai diáklány nyerte el.
A vetélkedő izgalmát sikerült a helyi gyerekcsapat "Lészpedi Guzsalyas" című előadásával oldani. Népdalokat, tréfás meséket és magyarórákon tanult verseket hallhattunk, majd a színes népviseletbe öltözött gyerekek rövid táncával zárult a bemutató.
A rendezvény záró mozzanataként a Csíkszeredában továbbtanuló diákok közül idén a fiúk énekeit-meséit hallgathattuk meg. A korábbi évek győztese, Kovács Krisztián több balladát, míg Pusztinka Gyula meséket hozott a lészpedi közönségnek, a Sapientia EMTE diákja, a pusztinai származású Szénási Szilveszter meg népdalokkal örvendeztette a hallgatóságot.
A vetélkedő során hangfelvételt is készült, így hamarosan a legszebb énekeket az MCSMSZ CD-n jelenteti meg.
A népdalvetélkedőnek sok vendége volt, többek között Dr. Szabó Béla csíkszeredai magyar főkonzul, Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Haáz Sándor, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetője, A Moldvai Magyar Oktatásért Alalpítvány és a Keresztszülők Egyesületének vezetői, ill. a keresztszülők népes csapata. A helyi intézmények képviseletében a vetélkedő vendégei között üdvözölhették Flenchea Valentin polgármester urat és Dogaru Silvestru megyei tanácsost is. Az MCSMSZ külön megköszönte Ionita Monica iskolaigazgatónőnek, hogy egész hétvégére rendelkezésükre bocsátotta a szükséges tantermeket. Szokatlanul nyitott és pozitív hozzáállása példaértékű lehet a Bákó megyei oktatási intézmények vezetői számára.
A népdalverseny fényét emelte a Pro TV román nyelvű kereskedelmi televíziós csatorna ismert riportere, Cristian Tabără jelenléte is. A Lészpeden készült felvételek nyomán összeállított műsort (Te vezi la ştirile Pro TV) december 16-án 13.15-kor tekinthetik meg az érdeklődők.
A szombati napot közös tánccal zárták az iskola magyar nyelvi tantermében. A legtöbb gyermek elképedve nézte, hogy van olyan moldvai csángó falu, ahol ilyen is létezik: külön kabinet a magyaróráknak! A gyermekek a táncban is fáradhatatlanok voltak, szerencse, hogy volt elég zenész.
Az MCSMSZ köszöni a Szülőföld Alap, a Communitas Alapítvány, az AMMOA, a KEMCSE, a Domokos Pál Péter Alapítvány, valamint Tündik Tamás támogatását, segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!