ERDON Országos hírek

2007.08.08. 09:50

Öt év után megvásárolhatók az ANL-lakások

<p><P>Augusztus 7-én kormányrendelettel jóváhagyták az Országos Lakásügynökség létrehozását szabályozó 152/1998-as törvény módosítását és kiegészítését, mely szerint a fiatalok öt év után megvásárolhatják azon ANL lakásokat, ahol albérletben laknak.</P></p>

Az ingatlanokat piaci áron adják el és az árat egyetlen összegben kell kifizetni. „Sok fiatal van, akik időközben olyan anyagi lehetőségeik lettek, hogy megengedhetik maguknak, hogy megvásásrolják ezeket a lakásokat vagy hogy jelzálogkölcsönt  vegyenek fel. Nagyon hasznos, ha megvásárolják ezeket a lakásokat, mert az így befolyt összegekből folytatni tudjuk a programot.” – mondta Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. A kormány döntése értelmében ugyanis a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium a bérlőknek eladott lakások árából egy alapot hoz létre és az abba befolyt pénzösszegeket továbbra is ingatlanok építésére fordítja, „így a fiatalok által bérelhető lakásalap sem csökken, hiszen az ötévente eladandó lakások árát szintén bérelhető lakások építésére fordítjuk” – mondta Borbély László a szaktárca vezetője a kormányülés után. Jelenleg 2100 olyan ún. ANL-lakás van, amelyek a 2001-2002 időszakban épültek, tehát mostmár eladhatók.

A fiatal bérlők, akik meg akarják vásárolni az általuk bérelt lakást a következő feltételeknek kell eleget tegyenek: az eladási vásárlási szerződés aláírásakor teljes egészében ki kell fizessék a lakás árát,  ők, illletve családtagjaik nem birtokolhatnak egy másik lakást, vagy hétvégi házat, és öt évig nem adhatják el a megvásárolt ingatalant. A tulajdonos, illetve családtagjai csak egyszer részesülhetnek ebben a kedvezményben. A lakások árát a helyi önkormányzatok szabják meg figyelembe véve egy független szakértői értékfelmérést, de a bérlő által a lakáson végzett felújítási munkálatok értékét nem számolják bele az árba. Amennyiben a az ingatlan saját kazánházzal rendelkezik ez mindaddig a helyi önkormányzat tulajdonában marad, amíg az általa fűtött lakások több mint felét el nem adják a bérlőknek. A bérlők csak abban a városban épült ANL-lakást vásárolhatják meg, ahol élnek és dolgoznak. A tanügyben illetve egészségügyben dolgozó fiatalalok számára épített bérlakások nem megvásárolhatóak, mivel ezek szolgálati lakás státussal rendelkeznek.  Emellett az Országos Lakásügynökség (ANL) a nemzetbiztonsági, védelmi szektorban illetve a központi és helyi közigazgatásban dolgozók számára  is építhet lakásokat a  szóban forgó intézmények felkérésére és az ezek tulajdonában  lévő területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!